open-navfaktor-logo
search
Generalni sekretar FSBiH
Adnan Džemidžić: Iz Ambasade Kazahstana nisu objasnili razlog za neizdavanje viza šesterici bh. fudbalera
Adnan Džemidžić, generalni sekretar Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, povodom neizdavanja viza bh. fudbalerima za Kazahstan izjavio je za Anadolu Agency (AA) da u saradnji s Evropskom fudbalskom federacijom (UEFA) čine sve kako bi šesterica igrača, ipak, mogla otputovati u Nur Sultan.
06.10.2021. u 15:19
get url
text

Iz FSBiH danas su objavili da reprezentativci Sanjin Prcić, Elvis Sarić, Dennis Hadžikadunić, Dario Đumić, Adi Nalić i Jusuf Gazibegović, kao i nekoliko članova delegacije, nisu dobili vize za Kazahstan.

VEZANI TEKST - Šesterici Zmajeva zabranjen ulaz u Kazahstan!

Tako bi selektor bh. tima Ivaylo Petev, nakon brojnih otkaza zbog povreda i bolesti igrača pred okupljanje, za veoma važan duel kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru mogao ostati bez još šesterice fudbalera, odnosno peterice jer Hadžikadunić zbog žutih kartona nema pravo nastupa protiv Kazahstana.

Pri tome iz Ambasade Kazahstana u Hrvatskoj, BiH i Crnoj Gori, čije je sjedište u Zagrebu, nisu dali nikakvo objašnjenje bh. savezu koji su razlozi zbog kojih nisu odobrili vize.

- Njihovo diskreciono pravo je da ne daju objašnjenja. Svaka ambasada ima diskreciono pravo na to. Naši ljudi su gore čekali u nadi da će dobiti vize, ali nažalost to se nije dogodilo, a o razlozima nisu obaviješteni. Pokušavamo sve da uradimo kako bi ovih naših pet igrača, ako ne danas, da barem u toku sutrašnjeg dana stignu u Kazahstan. Tražimo način za rješenje ove situacije i preko UEFA-e.

Svi su se zaista uključili, da nam pomognu u ovom slučaju. Ovo je nešto što se do sada nije desilo. Idemo iz sportskog razloga da odigramo utakmicu koja je u međunarodnom kalendaru, a nas sve ukupno ima 19 igrača, od toga tri golmana - rekao je Džemidžić.

Prvi operativac FSBiH naglašava da za sada nisu razmišljali o mogućnosti da ne odigraju utakmicu s Kazahstanom, te da se nada da će pritisak UEFA-e uroditi plodom i da će bh. fudbaleri dobiti vize.

VEZANI TEKST - Ivaylo Petev nije mogao objasniti zašto šest Zmajeva nije dobilo vize za Kazahstan

- Sve što radimo je u saradnji s UEFA-om, a oni su obećali da će učiniti sve da nam pomognu. Radimo na najbolji mogući način, kako znamo i umijemo, da se ovo dobro završi. Pokušat ćemo u naredna 24 sata da izdejstvujemo da naši igrači dobiju barem privremenu vizu da mogu odigrati ovu utakmicu. Ako ne, onda će nam se priključiti u Ukrajini, ali nadamo se najboljem - zaključio je Džemidžić.

Bh. fudbaleri susret protiv Kazahstana igrat će 9. oktobra u Nur Sultanu, a protiv Ukrajine tri dana kasnije u Lvivu.

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine u grupi D kvalifikacija za Mundijal u Kataru iz četiri meča sakupila je tri boda, koliko ima i Kazahstan s utakmicom više. Francuska je prva s 12 osvojenih bodova u šest susreta. Slijede Ukrajina (pet utakmica) i Finska (četiri) sa po pet bodova.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.