Zaključkom je zadužila rukovodioce zaposlenih u kantonalnim ministarstvima, kantonalnim organima uprave, upravnim organizacijama, javnim ustanovama čiji je osnivač Skupština BPK Goražde i javnim preduzećima i privrednim društvima u većinskom vlasništvu BPK Goražde, da izvrše provjeru diploma o stečenoj stručnoj spremi svih svojih zaposlenika.

Naglašeno je da je osnovni cilj provjere vraćanje i jačanje povjerenja u institucije BPK Goražde te otklanjanje bilo kakve sumnje i nedoumice o vjerodostojnosti diploma u institucijama čiji je osnivač BPK Goražde.

- Ovim zaključkom praktično već smo počeli s tim procesom. Očekujemo da ćemo u što skorijem periodu dobiti registar svih uposlenika o stečenim diplomama. Provjeravamo vjerodostojnost diploma i naravno svaki rukovodilac službe koji bude imao sumnje, može izvršiti provjeru - kazao je ministar za obrazovanje BPK Goražde Arman Bešlija.

Transparentni sistem je najmanje što od cijelog postupka revizije očekuju u resornom ministarstvu.

- Želimo ući u samu srž toga da treba sve da bude javno i da ne smijemo dozvoliti da nam se u sistem ugrađuju ljudi koji su možda na sumnjiv ili ilegalan način stekli diplome čime minimiziraju cijeli naš obrazovni sistem. Ovo je dobra inicijativa i nadamo se da će se uspješno realizirati - istakao je Bešlija.

Provjera vjerodostojnosti svih diploma, koju će Vlada Bosanskopodrinjskog kantona po prvi put izvršiti za sve uposlene u institucijama u kojima je ona osnivač, ili se finansiraju iz Budžeta BPK-a Goražde, vršit će se u skladu sa Uputstvom koje je donijelo Tijelo za sprečavanje i borbu protiv korupcije Vlade BPK Goražde.