Razlozi stupanja u štrajk, koji su počeli prije nekoliko dana, su potpuno ignoriranje zahtjeva sindikata, umanjenje stečenih prava te diskriminacija i omalovažavanje u odnosu na ostale sindikate u zdravstvu.

Štrajk će trajati do ispunjenja zahtjeva sindikata, a odvijat će se na radnom mjestu, odnosno unutar svake zdravstvene ustanove u kojoj se provodi štrajk, a po potrebi i ispred zgrade Vlade.

Za vrijeme trajanja štrajka pomoćni radnici u zdravstvu će se svaki dan od 10.00 do 10.30 sati okupljati ispred svojih zdravstvenih ustanova.

Podsjeća se da je između nadležnog Ministarstva rada, zdravstva, socijalne zaštite i prognanih Livanjskog kantona, s jedne strane i Sindikata ljekara Livanjskog kantona i Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara, s druge strane, potpisan nedavno Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika-doktora medicine i stomatologije, medicinskih sestara i tehničara i pomoćnih radnika u djelatnosti zdravstva na području kantona.

- Iako se naziv našeg Sindikata nalazi u nazivu kolektivnog ugovora i sadržaju istoga kao i da smo supotpisnici, nismo ga potpisali jer je neprihvatljiv. U toku vođenja pregovora niti jedan naš argument niti zahtjev nije usvojen.

Na naša pisana očitovanja i traženja iz Vlade HBŽ niti jednom se nije odgovorilo čak ni na naše izmjene i smanjenje prvobitnih zahtjeva - kazali su iz Sindikata pomoćnih radnika u zdravstvo Livanjskog kantona.

Kad je donesena odluka o stupanju u štrajk pokrenuli su, kažu, postupak mirenja kako bi došli do obostrano prihvatljivog rješenja, ali ni tada se iz Vlade niko nije oglasio, s tim da nadležni ministar za rad ni po službenoj dužnosti nije pokrenuo postupak mirenja.

Njihovim sindikatu nije dozvoljeno niti da pregovara niti da u postupku mirenja pokuša doći do rješenja s tim da im se također nadležno Ministarstvo oglušilo na zahtjeve.

Ono što su tražili i dalje traže, jest da se izjednače koeficijenti s obzirom na akademski stepen. obrazovanja.

- Ako je neko završio srednju medicinsku školu, gimnaziju ili neki drugi smjer, viši ili visoki stepen obrazovanja treba imati isti početni koeficijent za obračun plaće. Čak smo tražili da se napravi i razlika u koeficijentima za osobe koje su završile po Bolonjskom sustavu obrazovanja, ovisno koliko bodova imaju (180/240/300)", istaknuli su iz Sindikata.

Po njima, ova vlada potpisala je kolektivni ugovor koji je donio veću nepravdu i diskriminaciju između zaposlenih u djelatnosti zdravstva na području kantona, nego prethodni kolektivni ugovor.

- U potpisanom kolektivnom ugovoru uopće nema zaposlenika kuhinje niti vozača, a tvrde da je kolektivni potpisan za sve zaposlene u zdravstvu - ustvrdili su iz Sindikata.

S druge strane, pripadnicima Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara usvaja se u tekst kolektivnog ugovora, koji je i potpisan, koeficijent po funkcijama koje obavljaju pojedinci. Tako, primjera radi, zdravstveni radnik VSS koji je na mjestu glavne sestre, odgovorne sestre ili na nekom rukovodećem mjestu za to mjesto ima poseban koeficijent. U drugom članku pored toga im se priznaje i pravo na položajni dodatak u iznosu 5-10 posto - naglasili su iz sindikata.

Početni koeficijent za obračun plaće se, kažu, veže za stepen obrazovanja koji radnik ima, a ne za poslove ili funkciju koju neko obavlja.

Napominju da kod nemedicinskih djelatnika povećanjem od 15 posto dolazi do povećanja plaće od 54,59 maraka, a kod medicinskih sestara i tehničara povećanjem od 35 posto dolazi do povećanja plaće za iznos od 697 maraka.

Ovaj sindikat broji preko 180 članova, odnosno s članovima obitelji koja je otprilike četvoročlana, to je preko 720 osoba koje bi se trebale zadovoljiti povećanjem plaće od 20-100 maraka u odnosu na povećanja plaća medicinskih radnika i ljekara.

Od predviđenih 3.000.000 KM ispada da se za članove ovog sindikata rasporedilo 200.000,00 maraka, odnosno 15 posto, navode iz Sindikata pomoćnih radnika u zdravstvu Livanjskog kantona