Svečanom otvaranju Muzeja prisustvovali su gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, direktorica Bosanskih muzeja sjećanja Merisa Topalović, porodice žrtava i drugi građani Sarajeva.

Gradonačelnica Karić izjavila je da je zbog nekoliko razloga veoma važno da je Sarajevo dobilo ovakav muzej.

- Konačno u našem Sarajevu imamo Muzej Sarajeva pod opsadom. Ovo je izuzetno važan projekat i ja želim čestitati ustanovi ‘Bosanski muzeji sjećanja‘ na ovom sjajnom projektu. Ovo je važno za grad Sarajevo za sve mlade naraštaje koji dolaze zato što znamo da se jedino istinom možemo boriti za bolju budućnost - rekla je Karić, te izrazila zahvalnost svima koji su učestvovali u izgradnji muzeja.

Safija Fazlagić, koja je izgubila muža tokom opsade Sarajeva, istakla je da se nikada ne treba zaboraviti ono što se dogodilo tokom rata.

- Mnogi životi su dati za ovu državu, među njima i moj suprug Adem Fazlagić. Jako puno je omladine izginulo, mojih prijatelja, rođaka, djeca, ali ne treba da se zaboravi nikada ovo zlo i da niko to više ne doživi. Hvala svima što postoje i ove ustanove da nas ne zaborave - rekla je ova građanka Sarajeva.