Podmornica koja je nestala prije godine dana u blizini argentinske obale, pronađene je na dubini od 800 metara, u vodama poluotoka Valdes u Argentini. Olupina argentinske podmornice San Juan, koja je nestala 15. novembra 2017. sa 44 člana posade, pronađena je samo dva dana nakon što su porodice održale komemoraciju u čast nestalih.

Podvodni robot, opremljen kamerom, snimio je fotografije podmornice oko 400 km od obale Patagonije.

- Shrvani smo. Kažu da će nam pokazati fotografije. Gotovo je - rekla je Yolanda Mendiola, čiji je 28-godišnji sin Leandro Cisneros bio u podmornici.

- Mislim da će ga sada izvući, rekli su nam da imaju tehnologiju za izvlačenje s dna ako je na dubini do 1200 m - dodala je.

Da li će se argentinska mornarica i država odlučiti da ju kompletno dižu, što bi bio vrlo skup poduhvat, jer riječ je o ekstremno velikoj dubini, pitanje je. Morali bi to uz napraviti uz sistem robota i robotskih ronioca, pa privezivati tankove uz pomoć kojih bi isplivala na površinu. U nju se ne može probiti, pa je tako vađenje tijela gotovo nemoguća misija, smatraju stručnjaci.

Tvrde i da slučaj ove potonule podmornice, što se tiče izvlačenja, nije sličan onoj ruske nuklearne podmornice K-141 Kursk, najveće napadačke podmornice na svijetu. Ona je potonuka 2000. godine, nakon eksplozije u kojoj je poginulo 118 članova posade. Neki su poginuli odmah, a neki na dubini od 30 metara, nakon neuspješne spasilačke potrage. U podmornici je najvjerovatnije curenje vodikovog peroksida započelo požar, koji je doveo do detonacije torpeda sa jako eksplozivnim bojnim glavama. To je prouzrokovalo i rupu iznad spremišta za torpeda. Druga eksplozija je bila detonacija ostalih torpeda na podmornici.

- Ovo je puno veća dubina, a moramo znati kako ronioci mogu roniti i nešto raditi pod morem do negdje 400 metara dubine. Ovo je duplo više. To je i granična dubina ove podmornice, koja ima radnu dubinu od 350 metara, sigurnosnu dubinu još toliko, znači negdje oko 700 metara. Dubina od 800, 900 metara je krajnja dubina na kojoj bi trebala ostati očuvana, njezin trup - objašnjavaju stručnjaci.

Američka privatna kompanija Ocean Infinity, koju je unajmila argentinska vlada, od septembra je vodila potragu za ovom podmornicom, jer argentinska mornarica ne posjeduje nužnu opremu. Krajem 2017. i početkom 2018. brodovi, avioni i daljinski upravljane mini-podmornice iz 13 zemalja uzalud su pokušavale locirati podmornicu. 

Na dan njenog potonuća, prije prekida komunikacije, komandant podmornice je javio kako postoji problem sa baterijom. Po njegovoj ocjeni to nije bila veća smetnja nastavku puta prema bazi Mar del Plati, luci na Atlantiku, oko 400 km udaljenoj od Buenos Airesa, a nekoliko sati nakon toga iz tog područja, gdje su ju posljednji put vidjeli, detektirana je eksplozija.

- Najvjerojatnije je uzrok njene havarije nešto iznutra, posebno zato što su nekoliko sati prije potonuća javili da imaju problema sa baterijom. Ona je, po svojoj veličini, najvjerovatnije imala bateriju od 500 tona. Bila je stara oko 28 godina, pred kraj svog radnog vijeka. Postavlja se pitanje njenog održavanja, servisa i remonta. Koliko redovno se njime bavilo - pitaju se stručnjaci.