Maja Gasal - Vražalica, bivša u zastupnica u Paralamnetu BiH, osvrnula se na ovu najavu nove Vlade u opširnom postu koji je objavila na Facebooku.

- Zabrana zapošljavanja bližih srodnika/ica izabranih i/ili imenovanih u kantonalne institucije i firme samo zato što su u srodstvu sa nekim ko je izabran i/ili imenovan, a zanemarujući njegove/njene kompetencije, vještine i sposobnosti je neprihvatljivo iz više razloga. Naime, ako se nova Vlada KS htjela pokazati drugačijom i temeljito pristupiti korupciji i nepotizmu te kadrovskom jačanju samih kantonalnih institucija i firmi, ovim potezom na prvi pogled može izazvati like na društvenim mrežama, ali dubljim razmišljanjem i analizom može samo potkrijepiti populizam. Ovo se ne može podvesti ni pod ono "stručne umjesto podobne", jer osoba može biti fahkompetentna i priznata stručnjakinja u nekoj oblasti kako u domovini tako i van nje, ali ona neće biti podržana niti će joj se dati prilika da bude na rukovodećoj ili nekoj drugoj poziciji u institucijama i firmama na kantonalnom nivou samo zato što je njen neki srodnik s kojim dijeli samo porijeklo, izabran i/ili imenovan. Ako ste tako htjeli postaviti stvari onda ni na liste i u vlade niste trebali redati pola familije, kumove, kume i koga sve ne kako biste njih udomili, a onda potom onemogućili njihovim srodnicima da apliciraju i kao eliminirajući faktor postavili srodstvo. To znači da ćete na neka mjesta zaposliti osobe koje nisu u srodstvu sa izabranim i/ili imenovanim, ali su možda i manje stručni/e – napisala je Maja Gasal - Vražalica.

VEZANI TEKST - Mandatar Forto je obećao: Nećemo se ustručavati zaduživanja...

Bivša u zastupnica u Paralamnetu BiH ističe da nije valjda da su svi srodnici imenovanih i/ili izabranih protuhe koje ne zaslužuju priliku da pokažu svoje kompetencije. 

- Ako ste već htjeli pokazati neki iskorak, šifrirajte sistem aplikacija i da se ni ne zna ko popunjava aplikaciju, a komisije za upošljavanje lišite svojih uhljeba koji subjektivno pristupaju selekcijama, pa neka najbolji/a dobije priliku. Ovako izabrani i imenovani moraju imati još veće plate, možda se ukalkulisati u neke tendere (dakle, njih možda dodatno stavljate u poziciju da se okrenu korupciji), jer moraju nekako isfinancirati odluku kojom se svi oko njega/nje nezaposleni jer je on zaboga izabran i/ili imenovan. Da li to znači da svi oni koji su u srodstvu sa izabranim i/ili imenovanim a posjeduju stručnost i kompetencije treba da idu raditi u privatni, nevladin sektor ili da bježe odavde, pa ćete onda tražiti od privredinka da vam ih uposli i tako i privedeni sektor porobiti i onda vraćati usluge kroz budžte, tendere institucija u kojima je srodnicima zabranjeno raditi?! Dakle, ima osoba koje se nijednom neće javiti za riječ, ali su izabrane, ima osoba koje su ili će biti imenovane ali će prespavati mandat jer im je to partija omogućila, a ima isto tako osoba koje su ulagale u sebe, školovale se, prikupljale radna iskustva van zastupničkih klupa, dobile hemoroide sjedeći nad knjigom a ne na udobnim direktorskim fotoljema, možda ni ne pričaju sa nekim izabranim i/ili izabranim srdonikom i takvi ne mogu raditi u institucijama i firmama na kantonalnom nivou, samo zato što su u srodstvu. Ne znam koje je obrazloženje glasati za ovakav zakon, a ostati privržen ljudskim pravima i Zakonu o zabrani diskriminacije BiH – zaključuje Maja Gasal – Vražalica.

Njenu objavu na društvenim mrežama komentirisali su članovi SDP-a.

- Teško da se može napraviti takav zakon a da ne padne na Ustavnom sudu. Sve što si napisala je tačno, ne treba građanima davati lažna obećanja – napisao je je i Irfan Čengić, član Predsjedništva SDP-a.

Sa njom se složila i Nermina Zaimović-Uzunović, bivša državna zastupnica iz SDP-a, koja je napisala:

- Sve si u pravu.