open-navfaktor-logo
search
Stručnjaci savjetuju
Zašto ne smijemo posuđivati tuđe punjače i USB kablove
Sigurno mislite da ukoliko posudite punjač ne pravite nikakvu štetu, a ustvari može biti veoma opasno. Stručnjaci za kibernetiku kažu kako postoje određene stvari koje se ne posuđuju
21.08.2019. u 18:47
get url
text

Svakome se desilo da iznenada ostanemo bez baterije na telefonu ili tabletu, a punjača nemamo uz sebe. U tim trenucima svi tražimo način kako doći do punjača kako bi telefon održali „u životu“ do povratka kući.

Sigurno mislite da ukoliko posudite punjač ne pravite nikakvu štetu, a ustvari može biti veoma opasno. Stručnjaci za kibernetiku kažu kako postoje određene stvari koje se ne posuđuju.

- Da ste na nekom izletu i shvatite da ste zaboravili spakovati veš, sigurno ne biste pitali ostale putnike da vam posude veš, već biste išli u trgovinu i kupili novi – kazao je Charles Henderson, šef osiguranja IBM-a. 

Henderson vodi i tim hakera koje klijenti unajmljuju kako bi provalili u njihove sisteme u računarima kako bi računalne sustave da bi došli do svojih ranjivih podataka.

S obzirom na to da su hakeri osmislili kako u kablove za punjenje "ubaciti" zlonamjerni softver koji može na daljinu ukrasti podatke iz računara, telefona i tableta, njegov tim ponekad uči klijente trikovima kako da izbjegnu opasno "digitalno ponašanje".

Na godišnjoj konferenciji za hakovanje DEF CON u Las Vegasu ili takozvanom „hakerskom ljetnom kampu“ jedan je haker demonstrirao iPhoneov gromobranski kabal koji je bio izmijenjen. Nakon korištenja kabla za spajanje iPoda sa Mac računalom, daljinski je pristupio IP adresi kabla i preuzeo kontrolu nad Macom. Ovaj haker imao je zalihe takozvanih O.MG kablova koje je prodavao za 200 dolara po komadu.

- Zlonamjerni kablovi za punjenje trenutno nisu rasprostranjena prijetnja, uglavnom zato što se ovakav oblik napada ne može lako isplanirati - tvrdi Henderson, dodajući da "to što još nismo vidjeli širi napad ne znači da ga nećemo uskoro vidjeti".

Oni ističu da tehnologija može biti toliko mala da izgleda poput običnog kabla, ali da ima sposobnost i inteligenciju za postavljanje zlonamjernog softvera, piše Forbes.

Prema Hendersonovim riječima za sada, veća prijetnja od zlonamjernih kablova za punjenje su USB stanice za punjenje koje stoje na javnim mjestima poput aerodroma.

- Svjedoci smo da su u nekoliko slučajeva ljudi modificirali stanice za punjenje. Ne govorimo o električnoj utičnici, već o USB priključcima za punjenje koji su dostupni na javnim mjestima - objasnio je i dodao da treba obratiti pažnju na ono što uključujete u svoje uređaje jer je to dobra, ali i važna tehnička higijena.

Dijeljenje kablova je poput dijeljenja šifre, zaključuju stručnjaci.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.