open-navfaktor-logo
search
Na baterije
Uspješno poletio prvi električni putnički avion
Prvi potpuno električni avion na svijetu uspješno je poletio u nebo.
05.10.2022. u 10:33
get url
text
Električni avion
Električni avion

Izraelska kompanija Eviation Aircraft prije nekoliko dana uspješno je lansirala avion "Alice" s međunarodnog aerodroma Grant County u Washingtonu. Avion sa nultom emisijom letio je na visini nešto većoj od jednog kilometra na svom osmominutnom inauguracijskom letu, piše CNN.

- Ovo je historija - rekao je Gregory Davis, predsjednik i izvršni direktor Eviationa, za CNN Business.

- Nismo vidjeli promjenu pogonske tehnologije na avionu otkako smo prešli s klipnog motora na turbinski motor. Bilo je to 1950-ih kada ste posljednji put vidjeli potpuno novu tehnologiju kao što je ova - dodao je Davis.

Uz tehnologiju baterija sličnu onoj u električnom automobilu ili mobilnom telefonu i 30 minuta punjenja, Alice sa devet putnika moći će da leti sat do dva sata. Na temelju današnje tehnologije baterija, Eviation cilja na domet od 250 nautičkih milja. Još u aprilu, Eviation je rekao da će Alice moći preletjeti oko 440 nautičkih milja.

Avion ima maksimalnu brzinu od 250 čvorova, ili nekih 461 kilometar na sat. Poređenja radi, Boeing 737 ima maksimalnu brzinu krstarenja od oko 964 kilometara na sat.

Kompanija se nada da će koristiti informacije prikupljene tokom leta kako bi utvrdila iduće korake i pustila avion u upotrebu do 2027. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.