open-navfaktor-logo
search
NASA procjenjuje
Šta je izazvalo eksploziju na nebu iznad Pittsburgha na Novu godinu
Meteor koji je izazvao potresni bum nad predgrađem Pittsburgha na Novu godinu eksplodirao je u atmosferi s energetskom eksplozijom koja odgovara eksploziji 30 tona (27.216 kilograma) TNT-a, rekli su dužnosnici.
04.01.2022. u 19:48
get url
text

NASA-ina stranica društvenih medija Meteor Watch objavila je kasno u nedjelju da bi "razumna pretpostavka" brzine meteora od oko 45.000 milja na sat (72.420 km/h) omogućila procjenu njegove veličine oko 90 centimetara u promjeru s masom blizu pola tone (454 kilograma).

Da nije bilo oblačnog vremena, rekla je NASA, to bi bilo lako vidljivo na dnevnom nebu, možda oko 100 puta više od svjetline punog mjeseca, prenosi Yahoo News.

Obližnja infrazvučna stanica registrirala je eksplozijski val meteora dok se raspadao, što je omogućilo procjene.

Meteorologinja Nacionalne meteorološke službe Shannon Hefferan rekla je za Tribune-Review da su satelitski podaci zabilježili bljesak iznad okruga Washington nešto prije 11:30 u subotu i dužnosnici su vjerovali da je to zbog meteora koji je "pao kroz atmosferu". Hefferan je rekao da se sličan događaj zbio 17. septembra u okrugu Hardy u Zapadnoj Virginiji.

Stanovnici South Hillsa i drugih područja izvijestili su da su čuli glasnu buku i osjetili kako im se domovi tresu i zveckaju. Dužnosnici okruga Allegheny rekli su da su potvrdili da nije bilo seizmičke aktivnosti, niti grmljavine i munja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.