open-navfaktor-logo
search
Novi model
Kupci se žale da se iPhone 15 pregrijava, iz Applea za to krive ove aplikacije
Otkad je posljednji model iPhonea 15 pušten u prodaju proteklog septembra, korisnici se žale da se njihovi uređaji pregrijavaju.
03.10.2023. u 10:04
get url
text

Apple objašnjava da je riječ o grešci u operativnom sistemu, no također tvrde da promjene u aplikacijama trećih strana "izazivaju preopterećenje sistema."

Korisnici iPhonea već očekuju da će se njihovi uređaji zagrijavati prilikom prvobitnog pokretanja ili kopiranja sadržaja, no ovi problemi s iPhoneom 15 mnogo su ozbiljniji, piše BBC.

Na društvenim mrežama, vlasnici iPhonea žale se kako su njihovi novi uređaji užareni.

Apple kaže kako je moguće da će uređaj biti topliji na dodir u početku "nakon pokretanja ili vraćanja podataka na uređaj zbog povećane pozadinske aktivnosti".

Iz kompanije su dodali i ovo:

- Identificirali smo nekoliko stanja koja mogu izazvati veće zagrijavanje od očekivanog.

Ona uključuju grešku u operativnom sistemu iOS 17, posljednjoj verziji Appleovog softvera koja je dostupna za najnovije modele.

- Drugi problem uključuje nedavna ažuriranja aplikacija trećih strana zbog kojih se sistem preoptereti - kažu iz Applea, dodajući kako rade s developerima aplikacija kako bi popravili greške.

Dodaju da su mežu tim aplikacijama i Instagram i Uber.

Instagram je već prošle sedmice riješio problem sa svojom aplikacijom.

Apple naglašava kako zagrijavanje uređaja nije povezano s novim kućištem od titanija, koje se također nalazi i u modelima iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max, umjesto nehrđajućeg čelika koji se koristio na starijim uređajima.

Iz firme također odbacuju navode da do zagrijavanja dolazi zbog novog USB-C ulaza koji je uveden kako ne bi kršili pravila evropskih regulatora.

- Problem ne donosi rizik od povrede i uređaj je siguran za korištenje, a nema straha ni za dugoročne performanse novog iPhonea - navode iz Applea.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.