open-navfaktor-logo
search
Pokazali testovi
Francuzi obustavili prodaju iPhone 12 zbog previsoke radijacije
Apple mora prestati prodavati svoj model iPhone 12 u Francuskoj zbog prekomjernog nivoa radijacije, rekao je francuski ministar za digitalnu ekonomiju listu Le Parisien u intervjuu objavljenom u utorak.
12.09.2023. u 22:19
get url
text

Francuski nadzor radijacije ANFR obavijestio je Apple o svojoj odluci da zabrani prodaju iPhone 12 nakon što je izvršio testove koji su pokazali da je specifična stopa apsorpcije (SAR) pametnog telefona nešto viša od zakonski dozvoljene, rekao je Jean-Noel Barrot, prenosi Reuters.

Apple nije odmah odgovorio na Reutersov zahtjev za komentar.

Barrot je rekao da bi ažuriranje softvera bilo dovoljno da riješi probleme sa zračenjem koji su povezani sa telefonom koji američka kompanija prodaje od 2020.

- Očekuje se da će Apple odgovoriti u roku od dvije nedjelje - rekao je on i dodao da je spreman ako to ne učine narediti povlačenje svih iPhone-a 12 koji su u opticaju.

- Pravilo je isto za sve, uključujući i digitalne gigante - kazao je.

Europska unija je postavila sigurnosne granice za SAR vrijednosti povezane sa izloženošću mobilnim telefonima, što bi moglo povećati rizik od nekih oblika raka, prema naučnim studijama.

Francuski nadzorni organ sada će svoje nalaze prenijeti regulatorima u drugim zemljama članicama EU.

- U praktičnom smislu, ova odluka bi mogla da ima efekat "grudve snijega" - rekao je Barrot.

Francuska je 2020. proširila propise prema kojima trgovci na malo moraju da prikazuju vrijednost zračenja proizvoda na ambalaži mobilnih telefona, uključujući tablete i druge elektronske uređaje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.