open-navfaktor-logo
search
Uskoro na glasanju
EU postigla historijski dogovor o regulaciji umjetne inteligencije, ovo su ključna pravila
Zvaničnici Evropske unije (EU) dogovorili su privremeni sporazum o prvim sveobuhvatnim zakonima na svijetu koji imaju za cilj regulisanje upotrebe umjetne inteligencije (AI), javlja Anadolu.
10.12.2023. u 19:32
get url
text

Postignut je privremeni dogovor o ključnim pravilima Evropske unije koja regulišu korištenje umjetne inteligencije, uključujući vladinu upotrebu umjetne inteligencije u biometrijskom nadzoru i kako regulisati sisteme umjetne inteligencije poput ChatGPT-ja.

Predloženi propisi, zajednički poznati kao Zakon o vještačkoj inteligenciji, trebalo bi da budu na glasanju u Evropskom parlamentu početkom sljedeće godine. Očekuje se da će zakon stupiti na snagu najmanje do 2025. godine.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen izrazila je optimizam u pogledu utjecaja Zakona o umjetnoj inteligenciji na razvoj tehnologije, ističući da će on doprinijeti stvaranju tehnologije koja ne ugrožava sigurnost i prava ljudi.

Među novim pravilima, postoje ograničenja u upotrebi biometrijskih identifikacionih sistema od strane organa za sprovođenje zakona.

Zakon također uključuje zabranu "socijalnog bodovanja", što uključuje procjenu pojedinaca na osnovu određenih metrika, kao i na AI sistemima dizajniranim da "manipulišu ljudskim ponašanjem kako bi se zaobišla njihova slobodna volja".

Također, zabranjuje eksploataciju ranjivih populacija, kao što su one koje su pogođene godinama, invaliditetom ili ekonomskim izazovima, kroz upotrebu AI-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.