open-navfaktor-logo
search
Duel u Osijeku
Zbog nereda na utakmici Hrvatske i Turske privedeno još 12 osoba
Još 12 navijača uhapšeno je u nedjelju na području Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije, zbog incidenta na nedavnoj kvalifikacijskoj utakmici fudbalskih reprezentacija Hrvatske i Turske u Osijeku, objavila je u nedjelju policija.
15.10.2023. u 15:03
get url
text

Prethodno je u petak prvih 12 navijača uhapšeno i privedeno nadležnom sudiji za prekršaje, a policija je objavila kako se nastavlja kriminalističko istraživanje zbog izvođenja neprimjerene pjesme tokom odigravanja utakmice. Mediji su tijekom utakmice u četvrtak u Opus Areni javljali kako je skupina navijača hrvatske reprezentacije, pred kraj prvog poluvremena, pjevala ustašku koračnicu "Ustaški se barjak vije".

U nedjelju je na području Policijske uprave osječko-baranjske i vukovarsko srijemske uhapšeno 12 osumnjičenih, zbog prekršaja iz Zakona o sprječavanju nereda na sportskim takmičenjima tokom odigravanja fudbalske utakmice reprezentacija Hrvatske i Turske 12. oktobra na osječkom stadionu "Opus Arena", saopćila je osječko-baranjska policija.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičene osobe policija će dovesti nadležnom prekršajnom sudu, a daljnje kriminalističko istraživanje se nastavlja.

Evropska fudbalska organizacija (UEFA) u subotu je pokrenula disciplinski postupak protiv Hrvatskog nogometnog saveza (HNS nakon kvalifikacijske utakmice za EURO između Hrvatske i Turske.

- Nakon izvještaja delegata utakmice UEFA je pokrenula disciplinski postupak zbog korištenja pirotehničkih sredstava od strane hrvatskih navijača u 62. i 78. minuti utakmice - objavio je HNS, podsjeća Hina.

- Naknadno je, nakon izvještaja FARE-a, pokrenut i disciplinski postupak zbog rasizma i diskriminacije. FARE nije imao promatrača na utakmici u Osijeku, ali je zaprimio vanjski izvještaj o incidentima koji je potkrijepljen izvještajima iz hrvatskih medija o pjevanju ustaške pjesme te rasističkim povicima od strane dijela hrvatskih navijača - piše na službenim internetskim stranicama HNS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.