open-navfaktor-logo
search
Krizni štab
Za sve strane državljane: Od 20. decembra u Srbiju samo uz negativan PCR test
Za strane državljane će od 20. decembra za ulazak u Srbiju biti obavezan negativan PCR test na koronavirus, dok će za srbijanske državljane koji taj test nemaju biti obavezna kućna izolacija u trajanju od deset dana, ali ona može biti prekinuta ukoliko urade test i on bude negativan, izjavila je danas nakon sednice Darija Kisić Tepavčević, članica Kriznog štaba.
14.12.2020. u 17:56
get url
text

- Donijeli smo odluku da će za sve strane državljane biti neophodan negativan PCR test ne stariji od 48 sati. Ta mjera će važiti od 20. decembra najvjerovatnije do 10. januara - rekla je ona.

Kada su u pitanju državljani Srbije, oni će prilikom ulaska u zemlju, a ukoliko nemaju negativan PCR test, biti u obavezi da budu u kućnoj izolaciji deset dana, ali je mogu prekinuti ukoliko u Srbiji urade test i on bude negativan na koronavirus, precizirala je Kisić Tepavčević.

Na današnjoj sjednici Kriznog štaba odlučeno je i da postojeće mjere budu produžene do petka, 18. decembra, što znači da će do tada ugostiteljski i objekti uslužne djelatnosti, poput restorana, kafića, frizerskih i kozmetičkih salona, kao i teretane i dalje moći da rade radnim danima do 17 sati.

Kisić Tepavčević je najavila da će te mjere ponovo biti razmatrane na sjednici Kriznog štaba u petak.

Upitana da li će biti uvođene dodatne mjere pred slave i predstojeće božićne i novogodišnje praznike, ona je navela da mjere treba da budu iste stalno, da treba da "učinimo svi sve da spriječimo i da se zarazimo i da prenosimo infekciju".

- Tome treba posebno da se posvetimo tokom predstojećih praznika, te da se oni proslave u najužem krugu porodice i da se i tada svi pridržavaju epidemioloških mjera - dodala je Kisić Tepavčević.

Ona je ocijenila i da su dosadašnje mjere dale efekte, iako su brojevi i dalje na "jako visokim vrednostima", ali se vidi pad novozaraženih u odnosu na broj testiranih.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.