open-navfaktor-logo
search
Uvođenje eura na Kosovu
Vučić: Srbija će tražiti hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a
Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je da će Srbija u ponedjeljak podnijeti zahtjev u pisanoj formi za održavanje hitne sjednice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, nakon odluke Centralne banke Kosova prema kojoj je euro jedina platna valuta.
02.02.2024. u 15:11
get url
text

Vučić je istakao da znaju da to nije kraj i da se nada da će posebna sjednica biti održana.

- Danas su pripadnici policije (op.a. kosovskog premijera Albina) Kurtija upali u privremene organe u Peći, Goraždevcu, Istoku, u Osojanu. Istovremeno su upali i u dom zdravlja u Osojanu, zatvorili ga, maltretiraju ljude preturaju po stvarima - rekao je Vučić na početku obraćanja javnosti.

Dodao je da su napadnute sve srpske enklave na Kosovu poslije odluke da se ukine dinar, i da se "do sada najjačim udarcem zapreti progonom Srba, proterivanjem Srba s njihovih vekovnih ognjišta".

- Što se tiče ukidanja dinara, od prvog Briselskog sporazuma do principa koji su potpisani 2015. godine, do svih kasnijih sporazuma, u svakom od tih akata, najznačajnija norma je pravo Republike Srbije da finansira određene aktivnosti, zdravstvo, školstvo, penzije za srpsko stanovništvo na Kosovu koje je trebalo da bude činjeno preko Zajednice srpskih općina - kazao je Vučić.

Dodao je da je Kurti samoinicijativno donio odluku o ukidanju dinara sa ciljem:

- Taj cilj je etničko čišćenje srpskog stanovništva sa teritorije cijelog Kosova ili kako u Konvenciji o genocidu stoji formulacija: Namjerno podvrgavanje Srba nepodnošljivim uvjetima za život.

Predsjednik Srbije je rekao da postoji dijalog jer "Kosovo nije međunarodno pravno priznata država kako oni tvrde". Komentarisao je reagovanje Zapada povodom najava o ukidanju dinara navodeći da su Sjedinjene Američke Države imale snažnije saopćenje od Evropske unije po ovom pitanju.

Istakao je da su danas počele isplate plaća, penzija i socijalnih davanja, te da je do 12 sati isplaćeno oko pet miliona eura, a da će isplate biti nastavljene u ponedjeljak.

Prema riječima Vučića euro nije zakonsko sredstvo plaćanja na Kosovu, niti postoji ni jedan akt koji bi im to omogućio.

Iznoseći podatke o tome koliko Srbija izdvaja za davanja na Kosovu Vučić je poručio građanima da ne treba da brinu i da će država učiniti sve da oni dobiju svoja primanja i da će pronalaziti metode i načine.

- Njihov jedini način da pobede jeste da Srba na Kosovu ne bude, a mi ćemo dati sve od sebe da Srbi na Kosovu opstanu - poručio je Vučić.

Rekao je da će nastaviti da rade i razgovaraju sa međunarodnim partnerima, da će njegova pisma u ponedjeljak dobiti predstavnici država članica Evropske unije i institucija EU-a i predsjednici i premijeri svih članica Vijeća sigurnosti UN-a.

Srbijanski dinar je od završetka rata 1999. godine bio u upotrebi na Kosovu, u sredinama u kojima živi većinsko srpsko stanovništvo, koje prima plaće, penzije, socijalnu pomoć ili druge vrste nadoknada iz budžeta Republike Srbije. Prvi zamjenik kosovskog premijera za evropske integracije i dijalog Besnik Bislimi izjavio je da je euro bio i ostaje jedina valuta na Kosovu.

Prethodno je portparol Evropske unije Peter Stano naveo da je Evropska unija zabrinuta zbog posljedica koje bi odluka Centralne banke Kosova mogla imati na svakodnevni život kosovskih Srba i drugih zajednica zbog odsustva prethodnih konsultacija, posebno zbog njenog utjecaja na škole i bolnice, s obzirom na očigledno odsustvo alternativa u ovom trenutku.

Govoreći o drugim aktuelnim pitanjima predsjednik Srbije kazao je da u petak, 1. maja kreće izgradnja nacionalnog stadiona, koji će po njemu "biti najljepši u Evropi, a po nekima možda drugi najljepši u Evropi".

Rekao je da je prije dva dana počeo proces izgradnje šipova za Expo 2027, koji se sastoji od nekoliko koraka.

Istakao je i da će Srbija "mudrom politikom, snagom, čekajući prave momente odbraniti i ostvariti svoje vitalne nacionalne i državne interese". 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.