open-navfaktor-logo
search
Vučićev prijatelj
Vlasnik Pinka može sve: Njegovi avioni lete u Moskvu bez dozvole, helikopterom slijeće u kasarnu i dijeli vojnicima maske
Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) je istraživao ko je sve u martu imao odobrenje da leti uprkos zabrani međunarodnog saobraćaja.
02.05.2020. u 20:36
get url
text

Otkrili su da za let aviona sa humanitarnom pomoći iz Moskve, kojim se vlasnik Pinka Željko Mitrović hvalio - kompanija Air Pink nije imala dozvolu.

Kako piše CINS, vijest na portalu Pink.rs objavljena 24. marta govorila je o “samo jednom u nizu” humanitarnih letova avioprijevoznika Air Pink od početka vanrednog stanja. 

- Avion Air Pinka upravo je sletio sa humanitarnom pomoći iz Moskve. U avionu se nalazi 15 hiljada testera, hirurške maske, kao i velika količina medicinske opreme za zdravstvene centre u Srbiji. U prosjeku dva aviona dnevno sa različitih destinacija dolaze u Beograd, kompanija je angažovala cjelokupnu flotu i sve zaposlene u kompaniji - piše u vijesti.

VEZANI TEKST- Ružičasta mrlja na TV ekranu - srbijanska tvornica laži: Pink od Miloševića do Vučića

Međutim, kako saznaje CINS, za ovaj let Air Pink nije imao dozvolu.

Prema evidenciji koju je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije dostavilo CINS-u, od ukupno 57 letova odobrenih u periodu od 19. do 31. marta, Air Pink je dobio odobrenje za pet. Vlada je prethodno Uredbom ovlastila ovo Ministarstvo da odlučuje koji su letovi mogući dok traje vanredno stanje.

Tako je Air Pink mogao da leti do Minska 26. marta, Frankfurta 30. marta, Ljubljane, 31. marta, a za Moskvu su letovi odobreni dva puta, ali tek 29, odnosno 30. marta, nekoliko dana nakon što je o tome izvještavano.

Željko Mitrović nije odgovorio na pitanja CINS-a u vezi sa nedozvoljenim letom Air Pinka.

CINS navodi i odgovor Aerodroma Beograd, da je u mjesec i po dana od proglašenja vanrednog stanja u Srbiji (15. marta), Aerodrom zabilježio pad broja putnika od čak 95 odsto.

Prije nekoliko dana predsjednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić uputio je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću otvoreno pismo u kojem navodi da je vlasnik televizije Pink Željko Mitrović, privatnim helikopterom sletio u kasarnu u Novom Pazaru, te je upitao Vučića, ko je tako nešto dozvolio?

- U petak 24. aprila, u krug kasarne u Novom Pazaru, Željko Mitrović, vlasnik kompanije i istoimene televizije Pink sletio je privatnim helikopterom, a potom se po istoj toj kasarni nesmetano šetao i neposredno kontaktirao i rukovao se sa pripadnicima vojske dijeleći im zaštitne maske. Kako to nema ko drugi da učini, upoznajem vas da su pripadnici Vojske Srbije ovim činom uvrijeđeni i revoltirani - navodi Antić.

On dalje piše da ministar odbrane Aleksandar Vulin svakodnevno bruka časnu srpsku vojsku, ali da je situacija sa Mitrovićem, ipak, otišla korak dalje.

- Ko je dao dozvolu civilnom licu da sa civilnom letjelicom sleti u krug kasarne u kojoj važe posebna pravila pristupa naročito u vanrednom stanju? Zašto nisu ispoštovane bezbjednosne procedure u vrijeme pandemije, već se Mitrović šetao po kasarni kako je htio, rukovao se i neposredno kontaktirao sa pripadnicima vojske?

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.