open-navfaktor-logo
search
Zaustaviti nasilje
Veliki Bidenov zaokret: Poslao najozbiljnije upozorenje Izraelu dosad
Biden je naglasio da su napadi na humanitarne radnike i cjelokupna humanitarna situacija u Gazi neprihvatljivi
04.04.2024. u 21:40
get url
text
Joe Biden
Joe Biden
Američki predsjednik Joe Biden rekao je u telefonskom razgovoru izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu da je ubijanje humanitarnih radnika u Gazi neprihvatljivo.
On je dodao da će buduća američka politika zavisiti od provođenja ključnih reformi Netanyahua.
Biden je naglasio da su napadi na humanitarne radnike i cjelokupna humanitarna situacija u Gazi neprihvatljivi, navodi se u saopćenju Bijele kuće.
Kako se navodi, Biden je "jasno naglasio potrebu da Izrael objavi i provede niz konkretnih i mjerljivih koraka za bavljenje pitanjima civilne štete, humanitarnih patnji i sigurnosti humanitarnih radnika".
- Jasno je stavio do znanja da će američka politika u odnosu na Gazu biti određena našom procjenom neposrednih postupaka Izraela na ovim koracima - saopćila je Bijela kuća.
Američki predsjednik je naglasio potrebu hitnog prekida vatre kako bi se zaustavilo nasilje u palestinskoj enklavi "kako bi se stabilizirala i poboljšala humanitarna situacija i zaštitili nedužni civili".
- Također je tražio od Netanyahua da ovlasti pregovarače da bez odlaganja zaključe sporazum kako bi se taoci vratili svojim domovima - navodi se.
Svjetska centralna kuhinja (WCK) potvrdila je da je sedam članova njenog tima ubijeno u izraelskom napadu na Gazu. Sedam ubijenih humanitaraca su iz Australije, Palestine, Poljske, Velike Britanije, kao i dvojni državljanin SAD-a i Kanade.
Humanitarni radnici su "putovali u zonu bez sukoba u dva blindirana automobila s logotipom WCK-a", navedeno je u saopćenju.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.