open-navfaktor-logo
search
Skoplje
Ursula von der Leyen: EU planira pomoći zemljama zapadnog Balkana sa šest milijardi eura
Evropska unija (EU) planira pomoći zemljama zapadnog Balkana kako bi ostvarile reforme neophodne za integraciju u evropski blok investicijom od šest milijardi eura, kazala je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen u ponedjeljak tokom posjete Skoplju.
30.10.2023. u 14:14
get url
text

- Sjeverna Makedonija, Albanija, Srbija, Kosovo, Crna Gora i Bosna i Hercegovina trebaju iskoristiti ovu priliku za proširenje u EU i raditi kako bi uskladile svoje standarde sa standardima evropskog bloka - kazala je predsjednica Evropske komisije te dodala kako je ogroman korak otvaranje zajedničkog tržišta na zapadnom Balkanu, koje ima potencijal povećati BDP za 10 posto.

- Potrebne su nam reforme za poslovnu zajednicu, učinkovitu javnu upravu, a ključno je nastaviti reforme u pravosuđu te borbu protiv korupcije - rekla je von der Leyen.

Predsjednica Evropske komisije danas će iz Skoplja doputovati u Prištinu, u okviru četverodnevnog posjeta zapadnom Balkanu.

Kako je najavljeno iz kosovske Vlade, s kosovskom predsjednicom Vjosom Osmani sastat će se u 13.15 sati a s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem u 14.40 sati.

U Podgorici će von der Leyen boraviti u utorak gdje će razgovarati s predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem i crnogorskim premijerom Dritanom Abazovićem.

Radiotelevizija Srbije javlja kako će također posjetiti Beograd gdje će se sastati s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen u srijedu će u Sarajevu razgovarati s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.