open-navfaktor-logo
search
Ohio
Umrla od gladi: Majka koja je kćerkicu ostavila deset dana samu i otišla na odmor osuđena na doživotni zatvor
Sudija je to nazvao krajnjim činom izdaje. Candelario nema mogućnost uvjetnog otpusta.
Autor: NBC News
19.03.2024. u 19:25
get url
text
Kristel Candelario na izricanju presude
Kristel Candelario na izricanju presude
FOTO: NBC News
Žena iz američke države Ohio, čije je dijete umrlo nakon što ju je ostavila samu više od sedmicu dok je ona otišla na odmor, osuđena je u ponedjeljak na doživotni zatvor bez uvjetnog otpusta, rekao je tužilac okruga Cuyahoga.
Kristel Candelario (32) izjasnila se prošlog mjeseca krivom za teško ubistvo i ugrožavanje djece u vezi sa smrću njene 16-mjesečne kćerke Jailyn prošle godine, piše NBC News.
Candelario je otišla na odmor 6. juna i ostavila Jailyn samu. Posjetila je Detroit i Portoriko, saopćilo je tužilaštvo.
Kada se vratila 16. juna, pronašla je Jailyn mrtvu i pozvala policiju, saopćile su vlasti.
Jailyn je umrla od gladi i teške dehidracije, rekla je dr. Elizabeth Mooney, zamjenica medicinskog istražitelja okruga Cuyahoga, na sudu u ponedjeljak.
Ona je istakla da je dijete bilo ekstremno dehidrirano i mršavo, teška oko 5,8 kilograma, ili oko 3,1 kilogram manje nego što je imala tokom posljednje posjete ljekaru dva mjeseca prije.
Mooney, koja je vodio autopsiju, nazvala je Jailyninu smrt "jednim od najtragičnijih i najnesretnijih slučajeva koje sam imala u dosadašnjoj karijeri". Rekla je da je dijete moglo patiti možda i sedmicu.
U izjavi od ponedjeljka, tužilac Michael C. O'Malley nazvao je Jailyn "lijepom djevojčicom koja je oduzeta s ovog svijeta zbog nezamislive sebičnosti svoje majke".
Candelario je u ponedjeljak na sudu rekla da "svakog dana tražim oprost od Boga i od svoje kćeri Jailyn". Također je tražila oprost od svoje druge kćerke i od svojih roditelja.
Njen advokat Derek Smith rekao je da niko nije pokušavao da opravda njeno ponašanje, ali da se emocionalno mučila i da je preplavljena kao samohrana majka dvoje djece.
Candelario je pokušala sebi nauditi ranije 2023. godine i dobila je antidepresive, koje je prestala uzimati, a da nije smanjila dozu prema potrebi, što može uzrokovati nuspojave, rekao je Smith na sudu. Kazao je da Candelario "nije jasno razmišljala".
- Ne pokušavam da opravdam svoje postupke, ali niko nije znao koliko sam patila i kroz šta prolazim - rekla je Candelario.
Pomoćnica okružnog tužioca Cuyahoga Anna Faraglia rekla je sudu u ponedjeljak da je Candelario ostavio Jailyn samu dva dana neposredno prije nego što je otišla na odmor.
- Pomisao da ovo dijete umire svaki dan dok se ona zabavlja - čovječanstvo to ne može podnijeti. A to su radnje koje treba kazniti. Napustila je kćer i ostavila je da umre - rekla je.
Prilikom izricanja presude sudija Brendan Sheehan je napomenuo da su policija i uključeni medicinski stručnjaci to nazvali jednim od najstrašnijih slučajeva koje su ikada vidjeli.
- To je zapanjilo ljude širom svijeta, jer prkosi jednoj od osnovnih ljudskih odgovornosti - rekao je Sheehan. On je to nazvao "krajnjim činom izdaje".
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.