open-navfaktor-logo
search
Kultura sjećanja
U Podgorici otvorena izložba "Priče iz Srebrenice"
Anadolija
15.03.2024. u 15:16
get url
text
FOTO: AA
Putujuća izložba "Priče iz Srebrenice", koja govori o predmetima i ličnim pričama žrtava genocida u Srebrenici 1995. godine, otvorena je danas u Informaciono-dokumentacionom centru u Podgorici.
Izložba oslikava egzistencijalnu borbu preživjelih svjedoka genocida u Srebrenici, kao i njihova sjećanja na opsadu grada i događaje iz vremena počinjenog genocida. Također, izloženi su i lični predmeti koje su koristile žrtve genocida.
Ambasador Bosne i Hercegovine u Crnoj Gori Branimir Jukić zahvalio se državi Crnoj Gori što njeguje kulturu sjećanja za sve nevine žrtve ratova.
- Crna Gora je prva u regionu usvojila Deklaraciju o prihvatanju Rezolucije Evropskog parlamenta (EP) o Srebrenici, a 2021. godine i Rezoluciju o genocidu u Srebrenici - kazao je ambasador Jukić.
Kustos u Memorijalnom centru Potočari Ahmo Mehmedović kazao je da putujuća izložba ima za cilj da drugim gradovima i zemljama prikaže svjedočanstva o genocidu u Srebrenici.
- Kada pogledate jednu priču, vidite da je takvih osam hiljada priča u Srebrenici i to je pokazatelj teške tragedije koja je zadesila BiH. Ovo nas sve podsjeća šta se dešava sa običnim ljudima kada naiđu ratne strahote - kazao je Mehmedović.
Programski direktor Građanske alijanse Milan Radović iskazao je iskreno saosjećanje sa porodicama onih koji su izgubili nekog u Srebrenici, kao i u drugim zločinima.
- Dužnost svih nas je da se sjećamo prošlosti, kako bismo gradili bolju budućnost - kazao je Radović.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.