open-navfaktor-logo
search
Postavili uvjet
U novoj Vladi Crne Gore nema mjesta za Bošnjake, u pregovore ulaze Srbi
Mandatar Milojko Spajić ponudio je Demokratskoj Crnoj Gori da uđu u Vladu, što su oni na elektronskoj sjednici Predsjedništva i prihvatili. 
11.10.2023. u 12:41
get url
text

Demokratama je tako ponuđeno Ministarstvo odbrane, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo kulture i Ministarstvo ekologije, održivog razvoja, turizma i razvoja sjevera. Dobit će i mjesto zamjenika premijera. Pripast će im dva mjesta potpredsjednika Vlade. Vlada će imati 18 ministarstava. Za Spajića nije bio prihvatljiv uvjet Bošnjačke stranke da u vladu uđe i SD. Oni su za sada van Vlade, koja će imati podršku najmanje 49 zastupnika.

VEZANI TEKST - Andrija Mandić razočaran: Usvojili su bošnjačku, a ne srpsku istinu o Srebrenici

Pri sadašnjem stanju, mandatar Spajić najvjerovatnije će obezbijediti podršku od najmanje 49 poslanika za formiranje 44. vlade. Kako nezvanično saznajemo, nakon što je mandatar dogovorio sa koalicijom "Za budućnost Crne Gore" manjinsku podršku, Demokrate su održale sjednicu Predsjedništva i prihvatile ponudu za učešće u 44. vladi.

Portal RTCG saznaje da je lider Demokrata Aleksa Bečić prihvatio da se zbog deblokade procesa odrekne pozicije šefa parlamenta.

Umjesto te pozicije, dobit će dodatne pozicije u Vladi.

Mjesto šefa parlamenta pripast će ZBCG, odnosno najverovatnije Andriji Mandiću kao i još 40 posto mjesta po dubini. Demokratama bi trebalo da pripadne sigurnosni sektor, a SNP bi zadržao postojeće resore. U Vladi bi se mogla naći i Ujedinjena koja je svoju podršku uvjetovala ulaskom koalicije ZBCG. Njima bi najverovatnije pripao resor prosvjete.

Albanske partije su voljne da participiraju u Vladi, dok je Bošnjačka stranka pod velikim znakom pitanja, to jest, pri sadašnjem stanju van su Vlade. Oni su protiv formiranja vlasti sa ZBCG. Pošto njihovi glasovi u ovoj varijanti nisu neophodni, postoji velika mogućnost da se oni presele u opoziciju.

Andrija Mandić, koji je na čelu koalicije Za budućnost Crne Gore, slovi kao čovjek Aleksandra Vučića u Crnoj Gori. Od 2016.  godine vlasnik je četničke povelje "Milan Dobrašinović", koja se dodjeljuje isključivo četničkim vojvodama.

VEZANI TEKST - Pristalice prosrpskog DF-a blokirale 15 gradova u Crnoj Gori: "Veseli se srpski rode..."

Mandić je, podsjetimo, žestoko kritizirao Skupštinu Crne Gore koja je u junu 2021. godine usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici. 

- Skupštinska većina koja se formirala u Parlamentu otvoreno je stala na stranu one istine koju u svojim nastupima pokušavaju da predstave bošnjački političari u BiH, a ne na stranu one istine koju saopćavaju politički predstavnici srpskog naroda. To je teška izdaja od strane Zdravka Krivokapića. Glasanje za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, koju nije izglasao ni Parlament BiH, ide na štetu srpskog naroda i Republike Srpske - kazao je on tada. 

Mandić je u februaru 2021., sa još 12 osoba, oslobođen optužbi za državni udar u Crnoj Gori. Prvostepenom presudom bio je osuđen na pet godina zatvora.

Žestoki je kritičar bivšeg crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića i njegove politike. Tako je pri susretu sa liderom SNSD-a Miloradom Dodikom i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, u maju 2019. godine, kazao im da srpski narod u Crnoj Gori želi da se rukovodstva Srbije i bh. entiteta Republika Srpska što snažnije distanciraju od "neprijatelja srpskog naroda – Mila Đukanovića".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.