open-navfaktor-logo
search
Razotkrio građevinsku mafiju
U Napulju izrešetan ugledni inžinjer: Ubice iz Camorre pucali u svog odmetnika
Coppola je navodno prije bio blizak klanu Mazzarella, jednom od najmoćnijih klanova u Camorri, zloglasnoj italijanskoj kriminalnoj organizaciji koja primarno djeluje u južnoitalijanskoj regiji Kampaniji
Faktor/Daily Mail
13.03.2024. u 22:53
get url
text
Naoružani napadači 66-godišnjeg Salvatorea Coppolu ustrijelili su na parkiralištu
Naoružani napadači 66-godišnjeg Salvatorea Coppolu ustrijelili su na parkiralištu
FOTO: SICOMUNICAZIONE/YOUTUBE/SCREENSHOT
Atentatori su u utorak u italijanskom gradu Napulju ubili uglednog inžinjera koji je razotkrio tamošnju građevinsku mafiju.
Kako piše Daily Mail, naoružani napadači 66-godišnjeg Salvatorea Coppolu ustrijelili su na parkiralištu u općini San Giovanni a Teduccio u Napulju.
Coppola je navodno prije bio blizak klanu Mazzarella, jednom od najmoćnijih klanova u Camorri, zloglasnoj italijanskoj kriminalnoj organizaciji koja primarno djeluje u južnotalijanskoj regiji Kampaniji.
Coppola je iz klana Mazzarella izašao te počeo sarađivati sa italijanskim pravosudnim organima. Policija sumnja da je ubijen jer je prekršio mafijaški zavjet šutnje, tzv. omertu.
Napad na 66-godišnjeg inžinjera navodno niko nije vidio.
Policija je Coppolino tijelo pronašla nešto nakon 19 sati i konstatirala da njegovo smaknuće nosi Camorrin potpis.
Italijanski novinski portal Today napisao je da je Coppola prije bio pod policijskom zaštitom te da ga je ona nedavno ponovo počela štititi. Inžinjer je s policijom sarađivao otprilike 15 godina.
Coppola je 2009. učestvovao u velikoj finansijskoj operaciji koja je rasvijetlila povezanost kriminalnog miljea i građevinsko-nekretninskog sektora na istoku Napulja.
Coppola je vlastima otkrio kako je mafija organizirala sivu zonu iznude. Navodno se nijedna cigla nije mogla iskoristiti bez da se određena suma novca ne da "sistemu".
Inžinjer je otkrio ko je povezan s tim investicijama i koji su državni dužnosnici potencijalno korumpirani.
Policija istražuje Coppolino ubistvo.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.