open-navfaktor-logo
search
Spriječena eskalacija incidenata
Turska: Napad na turske državljane u Belgiji potvrda je da je PKK teroristička prijetnja u zapadnoj Evropi
Anadolija
26.03.2024. u 18:06
get url
text
FOTO: AA / Hakan Fidan
FOTO: AA / Hakan Fidan
Vlasti Republike Turske upozorile su danas da su nedavni napadi na turske državljane u Belgiji još jednom potvrdili da je teroristička grupa PKK prijetnja društvenom miru i javnom redu u zapadnoj Evropi.
Iz Ministarstva vanjskih poslova Turske saopćeno je da su se pripadnici terorističke organizacije PKK okupili u nedjelju u belgijskom gradu Leuvenu i napali turske državljane koji žive u gradovima Heusden-Zolder i Hauthalen.
Nekoliko turskih državljana je povrijeđeno.
- Kao odgovor na ta dešavanja, odmah su kontaktirane belgijske vlasti u Briselu i Ankari - navodi se u saopćenju.
Turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan razgovarao je iste noći sa svojom belgijskom koleginicom Hadjom Lahbib, s diplomatski predstavnici Turske u Belgiji sastali su se sa građanima svoje zemlje u gradovima u kojima su se incidenti dogodili.
- Zahvaljujući zdravom razumu naših građana koji žive u Belgiji, i efikasnoj intervenciji belgijskih organa sigurnosti, spriječena je eskalacija incidenata - navodi se u saopćenju iz Ankare.
Belgijske lokalne vlasti pokrenule su istragu o tim incidentima.
PKK je separatistička teroristička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turkiye, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turkiye, teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi.
Turkiye oštro osuđuje toleranciju prema terorističkoj grupi PKK i njenim pristalicama u Evropi.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.