open-navfaktor-logo
search
Bivši američki predsjednik
Trump od Vrhovnog suda traži imunitet od kaznenog progona
Podnesak iznosi argumente slične onima koje su Trumpovi advokati ranije iznijeli pokušavajući ga zaštititi od kaznenog progona i ponavlja izjave koje je on dao tokom kampanje
Faktor
20.03.2024. u 11:05
get url
text
Donald Trump
Donald Trump
Bivši američki predsjednik Donald Trump u utorak je podnio podnesak Vrhovnom sudu SAD-a u kojem traži imunitet od kaznenog progona zbog pokušaja poništavanja svog izbornog poraza 2020. godine, a slučaj bi se trebao naći pred sucima sljedeći mjesec.
Trump se žali na odluku nižeg suda koji ga je odbio zaštiti od kaznenog postupka koji vodi posebni tužilac Jack Smith jer je bio predsjednik kada je poduzeo radnje s ciljem poništavanja izborne pobjede Joea Bidena.
Podnesak iznosi argumente slične onima koje su Trumpovi advokati ranije iznijeli pokušavajući ga zaštititi od kaznenog progona i ponavlja izjave koje je on dao tokom kampanje.
- Predsjednik ne može funkcionirati, a samo predsjedništvo ne može zadržati svoju nezavisnostz ako se predsjednik suoči s kaznenim progonom za službena djela nakon što napusti dužnost - stoji u podnesku.
Trump, prvi bivši predsjednik koji se suočava s kaznenim progonom, republikanski je kandidat na predsjedničkim izborima 5. studenoga na kojima će se sučeliti s demokratskim predsjednikom Joeom Bidenom.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.