open-navfaktor-logo
search
Izjašnjavanje u toku
Štrajk traje više od mjesec dana: Hrvatski učitelji ne prihvataju ponudu Vlade
Vlada je nakon maratonskih pregovora ponudila obrazovnim sindikatima povećanje plaća u 2020. za ukupno 10,4 posto, ali nije prihvatila njihov zahtjev za povećanjem koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto
28.11.2019. u 16:35
get url
text
Poruka Vladi Republike Hrvatske
Poruka Vladi Republike Hrvatske

Hrvatski učitelji i nastavnici odbili su ponudu Vlade za prekid štrajka. Prema prvim informacijama, preko 90 posto učitelja odbilo je ponudu premijera Andreja Plenkovića, javlja Index.hr.

"Po trenutno vrlo preliminarnim i nepotpunim, ali apsolutno neupitnim podacima koje polako, ali sigurno skupljamo, preko 90 posto učitelja i nastavnika odbilo je ponudu Vlade", objavljeno je na stranici Nastavnici.org.

Vlada je nakon maratonskih pregovora ponudila obrazovnim sindikatima povećanje plaća u 2020. za ukupno 10,4 posto, ali nije prihvatila njihov zahtjev za povećanjem koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto.

Prema trenutnim podacima, 2.704 zaposlenih u osnovnom i srednjem školstvu odbija vladinu ponudu, što je gotovo 95 posto. Rezultat se mijenja iz minute u minutu, kako pristižu podaci iz zbornica diljem Hrvatske. Dosad 155 prosvjetara prihvaća vladinu ponudu, što je skoro šest posto.

Podaci također prikazuju da se 1.523 izašlih na referendum izjasnilo "za" nastavak štrajka, dok ih je "protiv" 107 ili nešto više od sedam posto.

Stranica prikuplja podatke tri sindikata obrazovanja, Sindikata hrvatskih učitelja (SHU), Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama i Sindikata Preporod.

Potpuni rezultati referenduma učitelja i drugih prosvjetnih radnika trebali bi biti objavljeni na konferenciji za medije koja je zakazana za sutra u 11 sati.

Izjašnjavanje na fakultetima i naučnim ustanovama trajat će danas do 16 sati, najavio je član Velikog vijeća Sindikata nauke i visokog obrazovanja Igor Radeka koji vjeruje da će svi rezultati biti poznati večeras do 19 sati, no izjašnjavanje bi se moglo protegnuti i na sutra, a već je najavljeno da sutra neće biti nastave u školama.

Štrajk traje 34 nastavna dana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.