open-navfaktor-logo
search
Oglasio se na Twitteru
Srbijanski ministar: Zašto je Rusija 1992. godine u UN-u glasala za uvođenje sankcija Srbiji?
Rade Basta, ministar privrede Srbije, koji se založio za uvođenje sankcija Rusiji, upitao je ruskog ambsadora u susjednoj zemlji Aleksandra Bocar-Harčenka zašto je njegova zemlja u Ujedinjenim nacijama 1992. godine glasala za uvođenje sankcija tadašnjoj Saveznoj Republici Jugoslaviji (Srbija i Crna Gora).
16.03.2023. u 07:59
get url
text

Na Twitteru je Basta objavio dvije fotografije - sa tadašnjeg glasanja u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija i kako građani Srbije u gužvi pokušavaju doći do hljeba.

- Ruski ambasador (pri UN-u) Julij Vonorcov glasa za Rezoluciju UN 757 kojom se uvode sankcije našoj zemlji 30. maja 1992. Zamolio bih ambasadora Rusije u Srbiji Bocan-Harčenka da odgovori na pitanje: "Zašto je Rusija 1992. u UN-u glasala za uvođenje sankcija nama?" - napisao je Basta.

Bocan-Harčenko izjavio je ranije na Twitteru da Rusija pozitivno gleda na "odlučan, pošten stav" predstavnika srbijanskog rukovodstva, koji su se ogradili od "antiruskih apela" Baste da se Srbija pridruži zapadnim sankcijama protiv Moskve.

- Potvrđujemo opredijeljenost za jačanje bratskog prijateljstva između naroda Rusije i Srbije i razvoj bilateralnog strateškog partnerstva koje odgovara interesima Moskve i Beograda - napisao je Bocan-Harčenko na Twitteru.

Basta, potpredsjednik Jedinstvene Srbije Dragana Markovića, u ponedeljak je izjavio da Srbija "već plaća veliku cijenu zbog neuvođenja sankcija Rusiji" i da "to postaje neizdrživo".

- Zato sam za uvođenje sankcija Rusiji. Stojim uz predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u odbrani državnih i nacionalnih interesa i imam apsolutno povjerenje u njega - naveo je Basta.

Mišljenje srbijanskog ministra privrede komentirala je i glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova, koja je kazala da je Srbija pod pritiskom da uvede sankcije Rusiji.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.