open-navfaktor-logo
search
Nastavljena potraga
Srbija: Pripadnici specijalističkih timova za spašavanje pretražuju teren oko kuće ispred koje je nestala mala Danka
Timove čini 18 vatrogasaca-spasilaca sa pet terenskih vozila i spasilačkim psom, saopćeno je iz MUP-a Srbije
Autor: Anadolija
29.03.2024. u 10:32
get url
text
Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije objavilo je u petak ujutro da su dva specijalistička tima za spašavanje iz ruševina iz Beograda i Novog Sada, Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, noćas stigli u Banjsko Polje i rano jutros započeli detaljnu pretragu terena oko kuće ispred koje je nestala dvogodišnja djevojčica Danka Ilić.
- Timove čini 18 vatrogasaca-spasilaca s pet terenskih vozila i spasilačkim psom. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova kontinuirano preduzimaju sve mjere i radnje na pronalasku djevojčice i utvrđivanju svih činjenica i okolnosti njenog nestanka - naveli su iz MUP-a Srbije.
Djevojčica Danka Ilić, koja je nestala u utorak u 13.45 sati u borskom naselju Banjsko Polje, ima smeđu kosu, braon oči i visoka je oko 85 centimetara. U trenutku nestanka imala je maslinasto zelenu jaknu, ljubičaste pantalone, crne patike i kosu vezanu u rep.
MUP Srbije u srijedu navečer je saopćio da su obustavili dalju pretragu za dvogodišnjom Dankom Ilić u prigradskom naselju Banjsko Polje i Brestovačkoj banji jer su rezultati ukazali da se djevojčica ne nalazi na ovom području površine od oko 10 kvadratnih kilometara.
U potrazi je učestvovalo više od 500 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova - Žandarmerija, policija opće nadležnosti, Uprava kriminalističke policije, Uprava za tehniku, Helikopterska jedinica, Sektor za vanredne situacije, Uprava saobraćajne policije, Policijska uprava u Boru, kao i Gorska služba spasavanja i članovi dobrovoljnog vatrogasnog društva.
Pripadnici MUP-a Srbije prvi put su aktivirali sistem "Pronađi me" za hitno obavještavanje javnosti zbog slučaja nestanka dvogodišnje djevojčice.
Građane su pozvali da ukoliko imaju bilo kakve informacije odmah pozovu policiju na broj 192.
Federalna uprava policije Bosne i Hercegovine u četvrtak je na osnovu informacija Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, Uprave za tehniku, uhapsila tri osobe koje se sumnjiče da su putem društvene mreže "Tik Tok" objavile da su povezane s nestankom djevojčice Danke Ilić.
- Pripadnici Službe za borbu protiv visokotehnološkog kriminala identifikovali su IP adresu korisnika naloga s teritorije Bosne i Hercegovine koji je uživo na 'Tik Toku' izjavio da se devojčica nalazi kod njega u podrumu. Na osnovu te informacije Federalna uprava policije Bosne i Hercegovine uhapsila je B. T, Z. T i M. T., obavila pretres i utvrdila da je informacija koju je iznio osumnjičeni lažna - naveli su iz MUP-a Srbije.
U nastavku istrage policija je u međuvremenu, između ostalog, saslušala roditelje, srodnike i komšije u nastojanju da posloži što više kockica u mozaiku istrage, prenosi Hina.
Direktor Centra za nestalu i zlostavljanu djecu  Igor Jurić izjavio je da u slučaju nestanka djevojčice "sve okolnosti koje su dovele do tog nestanka bude sumnju", među njima i izjave bliskih ljudi nestale curice koje su proturječne.
Jurić, čija petnaestogodišnja kćer Tijana oteta, silovana i ubijena 2014. godine, ocijenio je u izjavi beogradskim medijima kako je "u prvi mah bilo teško povjerovati" da je djevojčica od dvije godine mogla otići tako daleko da čak i policija, koja je vrlo brzo došla na teren, nije mogla pronaći.
Sada, s obzirom na protok vremena, ostaje jedino nada, no strah je i kod mene - a siguran sam kod velikog broja građana - sve veći, rekao je.
Jurić je bio inicijatorom za usvajanje tzv. Tijaninog zakona kojim je srbijansko pravosuđe, među ostalim, ukinulo kaznu zatvora od 30 do 40 godina i uvelo doživotni zatvor za najteža kaznena djela počinjena nad malodobnim osobama.
Doživotna kazna je predviđena za teško ubistvo, silovanje, obljubu nad malodobnom ili nemoćnom osobom i trudnicama. Taj prijedlog Fondacije "Tijana Jurić" peticijom je podržalo oko 160.000 građana.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.