open-navfaktor-logo
search
Izbori u Hrvatskoj
Prvi rezultati utrke za Sabor: HDZ ima 71 mandat, Restart koalicija 45, Domovinski pokret 16
Prema prvim nekompletnim rezultatima današnjih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj koje je objavilo Državno izborno povjerenstvo, HDZ je sa HSLS-om i HDS-om osvojio 71 mandat od ukupno 151 u Saboru.          
05.07.2020. u 19:07
get url
text

Druga je koalicija Restart predvođena SDP-om sa 45 mandata a treći Domovinski pokret koji je osvojio 16, Most i Možemo imaju po 4 mandata,Stranke Pametno, Fokus i SSiP dobiva 1 mandat, HNS i Reformisti po 1.  Za dijasporu su osigurana 3 mandata, a 8 za pripadnike nacionalnih manjina.

Prva reakcija SDP-ovca Zlatka Komadine o izlaznim anketama.

- Neugodno sam iznenađen. Hvala građanima. Duboko se nadam da će se službeni rezultati približavati predizbornim anketama. Nada umire posljednja. Izgleda da su naši birači ostali kući. Vidjet ćemo za jedno sat vremena, odnosno u 21 sat - kazao je Komadina i dodao da predsjednik SDP-a Davor Bernardić razmišlja o ostavci, prenosi index.hr.

Zastupnica u Evropskom parlamentu Biljana Borzan (SDP) kazala je da, ukoliko ne bude većih promjena kada su u pitanju rezultati izbora, treba očekivati ostavku Bernardića. Hrvatski mediji javljaju da je SDP doživio poraz i u Zagrebu.Najavljeno je da će se sutra održati sjednica Predsjedništva SDP-a.

Tomo Medved (HDZ) je u razgovoru za HRT rekao da se zahvaljuje biračima koji su izašli.

 - Zahvalni smo biračima koji HDZ vide kao opciju koja se dokazala i koja je spremna nastaviti upravljati državom. Iznimno smo zadovoljni, ali sačekajmo rezultate - poručio je Medved.

Inače, glasalo se na 6.999 biračkih mjesta, između ostalog i u Bosni i Hercegovini. Za formiranje većinske vlade potrebno je imati namanje 76 mandata, što je nadpolovična većina od ukupno 151 mandata koji će sačinjavati 10. saziv Hrvatskog sabora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.