open-navfaktor-logo
search
Engleska
Propalestinski aktivista uništio portret Lorda Balfoura: Njegova deklaracija započela je etničko čiščenje u Palestini
Palestinska akcija, koja sebe opisuje kao direktnu akcijsku mrežu grupa i pojedinaca, kazala je da je odgovorna za oštećenje slike na Trinity Collegeu Univerzitetu u Cambridgeu, u istočnoj Engleskoj, a na kojoj je bio naslikan državnik iz 1914. godine.
09.03.2024. u 17:14
get url
text
Na internetu je objavila videosnimku aktiviste koji prska umjetničko djelo crvenom bojom iz kanistera, a zatim više puta siječe površinu uokvirene slike.
Grupa je rekla da je ciljano umjetničko djelo bio portret Balfoura, britanskog ministra vanjskih poslova početkom 20. stoljeća, umjetnika mađarskog porijekla Philipa de Laszla.
Balfourova deklaracija bila je pismo od 67 riječi iz 1917. godine koje je tadašnji britanski ministar vanjskih poslova uputio Lionelu Rothschildu, istaknutom britanskom cionistu, podržavajući stvaranje jevrejske države u Palestini.
- Napisana 1917. godine, Balfourova deklaracija započela je etničko čišćenje Palestine obećavanjem zemlje - što Britanci nikada nisu imali pravo učiniti - istakli su aktivisti na X-u.
Dokumentu se pripisuje da je konačno pomogao u poticanju stvaranja Izraela 1948. godine.
 
Trinity College saopćio je da žali zbog štete nanesene portretu Arthura Jamesa Balfoura tokom javnog radnog vremena.
BREAKING: Palestine Action spray and slash a historic painting of Lord Balfour in Trinity College, University of Cambridge.

Written in 1917, Balfour’s declaration began the ethnic cleansing of Palestine by promising the land away — which the British never had the right to do. pic.twitter.com/CGmh8GadQG
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.