open-navfaktor-logo
search
Beograd
Privedena aktivistkinja Aida Ćorović jer je jajima gađala mural Ratka Mladića
Policija u civilu privela je aktivistkinju za ljudska prava Aidu Ćorović nakon što je bacila nekoliko jaja na mural ratnog zločinca Ratka Mladića na uglu Njegoševe i Alekse Nenadovića u Beogradu, izjavio je FoNetu jedan od aktivista nevladnih otrganizacija koje su htjele da prekreče mural, ali je policija zabranila taj skup.
09.11.2021. u 17:47
get url
text

Uniformisani policajci nisu reagovali na reakciju građana, koji su od njih tražili da interveniraju.

Reporter FoNeta javlja da su ljudi u civilu udaljili još jednu ženu koja je bacila jaje na mural.

Mural sa likom Ratka Mladića, haškog osuđenika i bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, osvanuo je nedavno na uglu ulica Alekse Nenadovića i Njegoševe, na Vračaru. Dan pkasnije, nepoznata osoba docrtala je na Mladićevim rukama krv, aludirajući na zločine koji su počinjeni za vrijeme sukoba na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji najavila je za 9. novembar uklanjanje murala.

Skup je prijavljen policiji, ali je morao biti otkazan, jer su organizatori iz MUP-a Srbije primili rješenje o zabrani skupa. U obrazloženju se navodi da bi moglo doći do “međusobnog fizičkog sukoba zbog okupljanja većeg broja lica koja bi izrazila negodovanje i protivljenje skupu”.

Ministar policije Aleksandar Vulin ovim povodom je poručio:

- Ni oni koji bi da prekreče mural generalu Mladiću, ni oni koji bi da ga čuvaju neće dobiti dozvolu za okupljanje. Pozvati nevladine organizacije iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Žene u crnom i nečega što je najavljeno kao "Kosovo", a doći u Beograd da bi se krečile fasade je licemjerno, podlo i vođeno zlom namjerom. Na 9. novembar Međunarodni dan borbe protiv fašizma u Beogradu se neće niko sukobljavati na ulicama i kvariti život našim građanima, i niko neće neprijatelje Srbije obradovati slikama krvavih srpskih glava. Beograd je grad antifašista i pobjednika i niko to svojom zlobom neće promijeniti. Skup je zabranjen.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.