open-navfaktor-logo
search
Kandidatkinja za premijerku
Osmani: Ne želimo da Kosovo bude druga Bosna
Bosna danas ima stolicu u UN, ali je kompletno nefunkcionalna i na njucijela međunarodna zajednica gleda kao na model koji ne treba da se slijedi bilo gde u svijetu, a kamoli u našem regionu
23.10.2019. u 11:41
get url
text

Između pokreta Samoopredjeljenje i Demokratskog saveza Kosova (DSK) u toku su formalni i neformalni razgovori o budućoj vladi Kosova na svakodnevnom nivou, izjavila je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) Vjosa Osmani, potpredsjednica DSK-a.

Sa druge strane, radne grupe ove dvije partije rade na harmonizaciji programa, a jedna od narednih tema bit će i stopostotna harmonizacija vanjske politike.

Osmani kaže da će na jednom od budućih sastanaka fokus biti i dijalog o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Ona navodi da se napori u sve to ulažu sada kako se na tome ne bi gubilo vrijeme nakon potvrđivanja izbornih rezultata, kada se može očekivati i politički sporazum o zajedničkom upravljanju.

Osmani, koja je bila kandidatkinja za premijerku Kosova, naglašava da između DSK-a i pokreta Samoopredjeljenje postoje određene razlike, što je, kaže, "normalno, budući da se radi o partijama sa drugačijim političkim ideologijama".

Kako navodi, njihovi programi se razlikuju o pitanju ekonomije i socijalnih pitanja, a donekle i o pitanju vanjske politike. Međutim, ističe, sve to ne bi trebalo da utiče na buduću koaliciju.

-Ta pitanja svakako moramo da usaglasimo. Ali, mislim da je sada u interesu Kosova da se formira vlada velikih promjena. Vlada koja će u fokusu imati borbu protiv kriminala i korupcije te koja će se baviti hitnim potrebama građana, fokusirajući se na velike investicije u oblastima obrazovanja, zdravstva, a, prije svega, na zapošljavanje mladih- istakla je Osmani.

Osmani, koja na Kosovu važi za ženu koja je na proteklim izborima dobila najviše glasova, zastupnica je DSK-a od 2011. godine. Tokom mandata predsjednika Fatmira Sejdijua bila je šefica njegovog kabineta. Inače, posjeduje doktorsku diplomu sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Pitzburgu (SAD).

Upravo se vratila iz posjete Vašingtonu. Kaže da su se SAD i evropski partneri Kosova javno izjasnili da se od buduće vlade očekuje da što prije ozbiljno pristupi procesu dijaloga sa Srbijom. Ističe da je bitno da se u tom procesu što bolje predstave interesi građana, da se da maksimum kako bi Kosovo bilo konstruktivno i kako bi se postigao jedan sporazum, koji će braniti interese i glavne pretpostavke državnosti Kosova te kako ne bi dopustilo otvaranje teme poput granice, državnog suvereniteta, unutrašnjeg uređenje.

Osmani navodi da je za sve to potrebna saglasnost buduće koalicije na osnovu stopostotno usklađenog programa te ističe da je i uključivanje opozicije u taj proces važno.

Sjedinjene Države bile su ključne za uspjeh Kosova u prošlosti, podvlači zastupnica DSK-a, te da je dalji uspjeh nemoguć bez kosovskih saveznika.

-Svako od nas treba da razumije da nijedan dobar sporazum o Kosovu ne može da se postigne bez blagoslova SAD-a, ali i jakih evropskih država kao što je Njemačka-dodala je Osmani.

-Bit će važan zadatak da se obnove mostovi, koji su se, nažalost, oštetili u prošlom vladinom mandatu, da se ponovo uspostavi povjereničko partnerstvo sa tim državama i da se usklade stavovi sa SAD-om i EU u vezi sa dijalogom Kosova i Srbije.

Osmani dodaje da pitanje granica neće biti tema pregovora sa Srbijom, a da tako nešto neće tražiti ni SAD, ni Njemačka.

O tome postoji saglasnost i sa pokretom Samoopredjeljenje, kao i o pitanju da će Kosovo u narednoj fazi dijaloga predstavljati vlada, na čelu sa premijerom.

Vjosa Osmani smatra da dijalog treba da se vrati u početni kolosijek iz 2010. kada je taj proces imao za cilj da reguliše pitanja, koja se dotiču života građana, da ukloni barijere radi njihove integracije, a da će korist za obje strane biti eurointegracije.

Ona podvlači da Srbija ne može da uzme od Kosova teritoriju ili da ima neke koristi od Kosova, već da iz tog procesa može da dobije jedino o pitanju europskih integracija, što, kako kaže, nema veće koristi "za jednu državu koja je prouzrokovala ratove u bivšoj Jugoslaviji, na stotine hiljada žrtava te koja još nije zatražila izvinjenje i koja nastavlja da poriče zločine".

-Srbija može da dobije nešto od EU, ali ne da uzme nešto od Kosova i da ga pretvori u nefunkcionalnu državu ili u jednu drugu Bosnu, koja danas ima stolicu u UN, ali je kompletno nefunkcionalna i na koju cijela međunarodna zajednica gleda kao na model koji ne treba da se slijedi bilo gde u svijetu, a kamoli u našem regionu- zaključila je Vjosa Osmani.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.