open-navfaktor-logo
search
Organiziraju i proteste
Odluka o tablicama iz 2020: Kosovski političari Srbi šutjeli po zadataku, od 90-ih isti scenarij
Nataša Kandić, koordinatorka Koalicije za osnivanje REKOM (Regionalne komisije za ratne zločine), podsjetila je na svom Twitter profilu kako su Srbi, političari sa Kosova, šutjeli godinu dana o roku koji su dobili za zamjenu registarskih tablica, a sada organiziraju proteste.   
21.09.2021. u 12:26
get url
text

- MUP Kosova je početkom 2020. dao rok da se tablice KS do 14.9.2021. zamijene tablicama sa oznakom RKS. O tome su kosovski političari Srbi šutjeli, vjerovatno po zadatku, a sada organizuju proteste. Od 90-ih isti scenarij. A to što Srbija naplaćuje probne tablice, to je kao uredu? - napisala je Kandić. 

Kosovska policija jučer je je počela skidati registarske tablice s oznakama sjevera Kosova, a sva vozila s tablicama iz Srbije koja ulaze na Kosovo moraju imati probne registarske oznake i platiti osiguranje. Jedine važeće tablice od sada su one s oznakama RKS (Republika Kosovo).

VEZANI TEKST - Napeta, ali mirna noć na Kosovu, u Srbiji danas sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost

Kosovska predsjednica Vjosa Osmani reagovala je na zahtjev Evropske unije da Kosovo i Srbija smire tenzije povodom novonastale situacije na sjeveru Kosova zbog uvođenja reciprociteta.

Osmani je poručila da je Srbija ta koja krši sporazume iz Brisela, ne Kosovo.

- Kosovo je danas sprovelo u potpunosti sporazume potpisane u Briselu, koje je Srbija ignorisala i još ne uspijeva da sprovede. Reciprocitet po pitanju registarskih tablica ne može se smatrati kao akcija koja je pristrasna i koja je proizvela tenzije, već je to bilo djelovanje u skladu sa potpisanim sporazumom u Briselu. Poštovanje tog dogovora bi trebalo da traži i Evropska unija. Srbija je ta koja se od 2016. ponaša "jednostrano" i ne poštuje potpisane sporazume - kazala je Osmani.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.