open-navfaktor-logo
search
Niz zamjerki
Nove packe za Vučića: Europarlamentarci zabrinuti zbog politike Srbije, neki predložili i kazne
Evropski zastupnici imaju čitav niz zamjerki na način na koji se vodi kako unutrašnja, tako i vanjska politika Srbije. 
13.03.2023. u 09:34
get url
text

U svojim prijedlozima, pored obaveznog usklađivanja sa politikom Evropske unije (čitaj uvođenja sankcija Rusiji), predlažu preispitivanje pristupa države evropskim fondovima, zabrinuti su zbog nadzornih kineskih kamera po Beogradu, antievropskih poruka predstavnika vlasti i s tim u vezi se ocjenjuje da od 2020. nije bilo gotovo nikakvog napretka ni u jednom poglavlju za pristup Srbije EU.

Izvjestilac Evropskog parlamenta Vladimir Bilčik podnio je Izvještaj o Srbiji za 2022. godinu, u kojem je naveden čitav niz zamjerki na račun države. Zastupnici Evropskog parlamenta u svojim amandmanima naveli su ih još 330.

Navest ćemo samo neke od njih.

Svakako jedna od najvećih primijedbi jeste potpuni zastoj Srbije na putu ka Evropskoj uniji.

To prije svega u samom Izvještaju navodi Vladimir Bilčik.

On izražava zabrinutost zbog trenda smanjenja javne podrške za članstvo Srbiji u EU, koje je najniže u regionu. Bilčik smatra da je to rezultat dugotrajne anti-EU političke retorike i traži od Vlade Srbije da preuzme mjere za suzbijanje dezinformacija o EU, te da aktivno podržava proces pristupanja.

S njegovim mišljenjem složilo se nekoliko europarlamentaraca, a pojedini su u svojim amandmanima posebno osudili napade srbijanskih političara na EU i određene države članice, posebno na Francusku i Njemačku, zbog Evropskog plana za Kosovo.

Konstatuje se i da su mnogi mediji bliski Vladi Srbije, uključujući nacionalne televizijske kanale, u svom izvještavanju snažno pristrasni protiv EU i u korist Rusije. Ponavlja se zabrinutost zbog toga što javno finansirani mediji doprinose širenju retorike protiv EU u Srbiji.

Zastupnica iz redova zelenih i izvjestiteljka EU-a za Kosovo Viola von Cramon iznela je niz zamjerki, ali i prijedloge kazni.

U svojima amandmanima sa zabrinutošću primjećuje da od Izvještaja Evropske komisije o Srbiji za 2020. nije došlo do poboljšanja u procjeni ukupnog stanja u 33 pregovaračka poglavlja i da komisija 2022. godine nije otkrila "dobar napredak" ni u jednom poglavlju. Zato je pozvala EU i države članice da preispitaju sve bilateralne fondove i fondove EU-a za Srbiju. Posebno one koji se odnose na projekte koji se finansiraju u okviru Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan, kako bi se osiguralo da svi rashodi EU-a budu u potpunosti u skladu sa strateškim ciljevima i interesima EU-a, piše Nova.rs.

Von Cramon je istakla i zabrinutost zbog sve veće zavisnosti Srbije od odbrambene opreme i tehnologija iz Kine, uključujući sistem masovnog nadzora u Beogradu koji je osigurao Huawei.

Srbiji se zamjera i saradnja sa autoritarnim režimu u Iranu i to što je ugostila njihove predstavnike na visokom nivou u Beogradu, u isto vrijeme kada je iranski režim brutalno gušio masovne proteste svojih građana, ubijajući žene i maloljetne djevojke koje su se borile za svoja prava.

Zastupnici EP-a izražavaju i žaljenje povodom toga što Srbija nastavlja s pokušajima da izoluje Kosovo sa međunarodne scene, koristeći vizni režim kao kampanju protiv kosovskog priznanja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.