open-navfaktor-logo
search
Jedan od najpoznatijih književnih događaja
Naomi Klein i drugi pisci odbili učešće na centralnoj svečanosti američkog PEN-a zbog šutnje o genocidu u Gazi
Autori ovog posljednjeg otvorenog pisma pozivaju druge pisce da ponovno razmotre svoje zakazano učešće na PEN World Voices Festivalu 2024. kako bi PEN Amerika pozvali na odgovornost i kako bi potaknuli druge u književnom svijetu da progovore.
Autor: Faktor/lithub.com
15.03.2024. u 15:09
get url
text
Naomi Klein
Naomi Klein
FOTO: FACEBOOK
Naomi Klein, Michelle Alexander, Hisham Matar, Isabella Hammad, Maaza Mengiste, Zaina Arafat i Susan Muaddi Darraj među piscima su koji su potpisali oštro otvoreno pismo američkom PEN-u (Međunarodno udruženje književnika) u kojem objavljuju svoju odluku da ne sudjeluju na ovogodišnjem PEN World Voice Festivalu zbog neadekvatnog odgovora organizacije na genocid koji se odvija u Gazi.
U kontekstu izraelskog rata protiv Gaze, navodi se u pismu, vjerujemo da je PEN Amerika izdao deklariranu predanost organizacije miru i jednakosti za sve, te slobodi i sigurnosti za pisce posvuda.
U pismu se dalje navode različiti načini na koje je PEN Amerika iznevjerio palestinske pisce i novinare - kao i njihove saveznike u Sjedinjenim Državama - od početka izraelskog rata protiv Gaze, te osudio organizaciju zbog odbijanja " da se pridruži drugim vodećim organizacijama za ljudska prava i dužnosnicima Ujedinjenih nacija u zahtjevima za trenutačnim i bezuvjetnim prekidom vatre".
Jedan od najpoznatijih svjetskih književnih događaja i centralni dio godišnjeg programa američkog PEN-a, PEN World Voices Festival je jednosedmična proslava međunarodne književnosti koja se održava u New Yorku i Los Angelesu svakog aprila/maja od 2005. godine.
Međutim, budući da je posljednja tri mjeseca 102-godišnja organizacija slobodnog izražavanja zaglibljena u kontroverzama, sada se susreće sa kritikama.
U januaru su dva istaknuta romanopisca prekinuli saradnju s američkim PEN-om zbog njegove odluke da podrži kontroverznog glumca i otvorenog protivnika primirja Mayima Bialika na događaju PEN-a Out Loud u Los Angelesu.
Palestinsko-američka spisateljica Randa Jarrar tada je nasilno uklonjena sa spomenutog događaja 31. januara. Sedmicu dana kasnije, grupa od 600 pisaca i pjesnika potpisala je otvoreno pismo osuđujući relativnu šutnju PEN-a o Gazi.
To pismo sada je potpisalo više od 1.300 pisaca, uključujući Roxane Gay, Lauren Groff, Marie-Helene Bertino, Kiese Laymon, Saeed Jones, Carmen Maria Machado, Solmaz Sharif, Tommy Pico, Laura van den Berg i Nana Kwame Adjei- Brenyah.
Autori ovog posljednjeg otvorenog pisma pozivaju druge pisce da ponovno razmotre svoje zakazano učešće na PEN World Voices Festivalu 2024. kako bi PEN Amerika pozvali na odgovornost i kako bi potaknuli druge u književnom svijetu da progovore.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.