open-navfaktor-logo
search
Svađa i oko korone
Na Kosovu politička prepucavanja: Vlada uvela policijski sat, Thaci pozvao građane na neposlušnost
Vlada Kosova je jutros zvanično saopćila da je u sklopu mjera za zaštitu od širenja koronavirusa uvela policijski sat u dva različita perioda, a tome se odmah usprotivio predsjednik Kosova Hashim Thaci koji tvrdi da je takva odluka neustavna i pozvao je građane na neposlušnost.
24.03.2020. u 09:51
get url
text

Prema odluci donesenoj na sinoć održanoj telefonskoj sjednici, Vlada Kosova je odlučila da zabrani kretanje građana i privatnih vozila od 24. marta 2020. u periodu od 10:00 do 16:00 od 20:00 do 6:00, osim "za medicinske potrebe, proizvodnju, snabdijevanje i prodaju osnovnih proizvoda (hrana i lijekovi za ljude i životinje/ptice), kao i usluge i aktivnosti vezane za upravljanje pandemijom".

U odluci Vlade se navodi da je dozvoljen slobodan promet privrednim subjektima koji su klasifikovani kao najvažniji prema NACE kodovima koje Ministarstvo ekonomije, rada, trgovine, industrije, preduzetništva i strateških investicija dozvoljava da djeluje u ovom vanrednom periodu vezanom za pandemiju COVID-19, kao i saobraćaj i sloboda robe/usluga radi osiguranja lanca snabdijevanja.

Vlada je odlučila i kretanje na ulici ne smije biti sa više od dvije osobe zajedno i uvijek držeći udaljenost od dva metra od ostalih.

Također se zabranjuju svi skupovi u svim sredinama - privatnim i javnim, otvorenim i zatvorenim - osim kada je to neophodno za obavljanje radnih zadataka i za sprečavanje i borbu protiv pandemije, kojima je dozvoljeno rastojanje od dva metra.

- U slučaju smrti, sahrani mogu prisustvovati samo bliski članovi porodice pokojnika i lica koja obavljaju pogrebnu službu - navodi se u saopćenju Vlade Kosova.

Obavezuju se institucije Vlade Republike Kosovo da preduzmu neophodne radnje za sprovođenje ove odluke.
Nakon što su mediji sinoć prenijeli da je Vlada Kosova uvela policijski sat, predsjednik Thaci je i prije zvaničnog saopćenja Vlade Kosova održao konferenciju za novinare i izjavio da je ovakva odluka Vlade flangratno kršenje Ustava Kosova, jer se ona ne može uvoditi bez uvođenja vanrednog stanja. Po njegovim riječima, ovakvu odluku može da donese samo Skupština Kosova.

Thaci je rekao da građani nisu u obavezu da ovu odluku poštuju, a da Policija Kosova, ni bezbjedonosne institucije ne treba da sprovedu ovu odluku. Najavio je da će danas od Ustavnog suda Kosova tražiti da suspenduje i anulira ovu odluku Vlade Kosova.

Predsjednik Thaci je prošle nedjelje tražio uvođenje vanrednog stanja, ali je Vlada bila protiv.

Vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova i javne uprave Kosova Xhelal Svecla poručio je da će zajedno sa svim policijskim službenicima osigurati da niko ne bude iznad zakona i Ustava.

- Predsjednikov poziv na neposlušnost je uznemirujući. Službenici koji pozivaju na nesprovođenje vladinih odluka kažnjavaju se zakonom - poručio je Svecla, koji je ministar iz redova "Samoopredjeljenja", partije premijera Albina Kurtija.

Lider Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa, koji je koalicioni partner Pokretu "Samoopredjeljenje", naveo je da je odluka o ograničenju kretanja građana koju je donijela Vlada antiustavna. Mustafa je na svom Facebook profilu istakao da dvije trećine zastupnika Skupštine mogu donijeti takvu odluku. Mustafa je pozvao Vladu da ponovo razmotri ovu odluku.

I opozicioni lideri Kadri Veseli, Ramush Haradinaj i Fatmir LImaj ocijenili su vladinu odluku neustavnom.

Nacionalni institut javnog zdravlja Kosova saopćio je sinoć da je na Kosovu još 26 osoba zaraženo koronavirusom, čime se broj zaraženih povećao na 61.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.