open-navfaktor-logo
search
O novoj Vladi Hrvatske
Mesić: Danas se samo seronje i kukavice boje Srba
Bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić gostovao je u programu N1 televizije gdje je govorio o političkoj situaciji u toj zemlji te o nedavno okončanim izborima gdje je HDZ RS odnio uvjerljivu pobjedu. 
16.07.2020. u 11:43
get url
text

Komentirao je činjenicu da će Hrvatska imati predstavnika nacionalnih manjina u Vladi, stanje u SDP-u, a prisjetio se i svog prethodnika, prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

- Neki su naučili da na Srbe u Hrvatskoj gledaju kao na opasnost. Pa, ne može pet posto Srba biti opasnost - rekao je Mesić o ulasku Borisa Miloševića (član SDSS-a na čijem je čelu Milorad Pupovac) u Vladu i u žestokom tonu nastavio:

- Danas se samo seronje i kukavice boje Srba. To je kao da se danas neko boji Venecijanaca - rekao je Mesić. 

Za premoćnu pobjedu HDZ-a s Andrejem Plenkovićem naveo je nekoliko stvari koje smatra pozitivnima.

- Novi-stari premijer ne mora previše kalkulirati, sad može u vladu birati osobe koje su kompetentne i koje odgovaraju trenutku, ekonomskom i političkom. Dobro je da je ovako završilo, da premijer može preuzeti odogovornost, da ne mora više voditi računa o tome šta će misliti njegov koalicijski parrtner - kazao je i istaknuo taj potez kao odličnu poruku Evropi.

Voditelj je pitao i nije li ovakva pobjeda HDZ-a poruka da većina građana očito nema ništa protiv zastupnika manjina.

- On je procijenio da će na taj način zadovoljiti određene standarde, pokazat će da je borba protiv Srba, kao protiv opasnosti, jedna izmišljena stvar - rekao je Mesić.

Dodao je da je strankama desnice pitanje zastupnika srpske manjine u Vladi bilo nešto drugo:

- To je bila borba za što veći kolač od budžeta.

Voditelj je konstatirao da Plenković sada namjerava HDZ pozicionirati kao demokršćansku stranku, te da se pritom poziva na Franju Tuđmana i njegov HDZ. Stjepan Mesić je ustvrdio da je demokršćanstvo Tuđmana zapravo mit.

- Tuđman je rekao da je Hrvatska nastala na civilizacijskoj podlozi kršćanstva, a ne na sadašnjoj podlozi ove ili one stranke - rekao je, a potom opisao jednu anegdotu još iz doba dok je Mesić bio blizak suradnik Tuđmanu.

- Jure Radić je na jednom sjednici predsjedništva s Tuđmanom nahvalio da je genijalno HDZ izgradio na državotvorstvu Ante Starčevića, na mirotvorstvu Stjepana Radića, na socijalnoj komponenti hrvatske ljevice. A da bi sad trebalo uvesti i četvrtu komponentu, a to je kršćanska demokracija - započeo je Mesić.

- Tuđman je udario u sto i rekao: "Nikada mi to više nemojte spominjati!" - ispričao je Mesić.

Cijeli razgovor s Mesićem možete vidjeti ovdje. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.