open-navfaktor-logo
search
Posjeta Sarajevu
Kurtijeva zamjenica od Konakovića tražila pomoć da BiH prizna Kosovo, šta joj je rekao
Zamjenica premijera Kosova za pitanja manjina i ljudska prava Emilja Redžepi izjavila je da se nedavno sastala sa ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedinom Konakovićem i da je tražila pomoć oko priznanja Kosova od strane BiH.
10.07.2023. u 11:54
get url
text

VEZANI TEKST - NSRS podržala veto Cvijanović: Državljani Kosova ne mogu u BiH s ličnim kartama

Redžepi je napomenula za RTK da je to bila najviša i prva posjeta kosovskih institucija tamo.

- Imala sam sastanak sa ministrom vanjskih poslova Konakovićem. Insistirala sam da nam pomogne u pogledu priznavanja države, barem da se založimo za ono što su potpisali u Berlinu za slobodno kretanje stanovništva - istakla je Redžepi.

Između ostalog, navela je glavni uzrok stagnacije odnosa dvije države.

- Ono što sam čula je da stagnacija potiče od bosanskih Srba. Sve što je vezano za Kosovo ometaju oni. Znate da u Bosni ništa ne može da se postigne ako srpski predstavnik ne da znak "za" - rekla je ona za RTK.

Konaković je 3. jula na Twitteru objavio fotografiju sa sastanka održanog u hotelu Evropa, bez spominjanja vrlog važnog pitanja priznanja Kosova o kojem je govorila Redžepi. Potpredsjednicu Vlade Kosova Konaković je dočekao u Bečkom restoranu, obučen u dnevnu varijantu, demonstrirajući tako da se nije uopće radilo o službenoj posjeti i razgovoru, vjerovatno da mu se koalicioni partneri ne naljute. Za razliku od njega, zamjenica Albina Kurtija sudeći po izjavi, došla je u zvaničnu institucionalnu posjetu, a ne prijateljsko ćaskanje. 

- Ugodan i vrlo koristan razgovor sa uvaženom Emilijom Redžepi. Stanje na Zapadnom Balkanu, implementacija dokumenata iz Berlinskog procesa, položaj Bošnjaka u regiji i još neke važne teme - napisao je Konaković. 

VEZANI TEKST - Blokada bezviznog režima BiH i Kosova: Ni na svadbe, ni sahrane, mogu samo da sanjam rodbinu u Bosni

Krajem juna, zastupnici Narodne skupštine bh. entiteta Republika Srpska podržali su veto članice Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željke Cvijanović o pauziranju sporazuma o slobodnoj trgovini, odnosno o ulasku građana Kosova u BiH sa ličnom kartom.

Narodna skupština bh. entiteta potvrdila je izjave Cvijanović o proglašenju zaključaka Predsjedništva BiH, usvojenih bez konsenzusa na 6. redovnoj sjednici Predsjedništva BiH, održanoj 21. juna 2023. godine, "veoma štetnim po vitalne interese Republike Srpske".

Riječ je o zaključku za hitno usvajanje Sporazuma o slobodi kretanja sa ličnim kartama na Zapadnom Balkanu, Sporazuma o priznavanju stručnih kvalifikacija doktora medicine, doktora dentalne medicine i arhitekata u kontekstu Centralnoervopskog sporazuma o slobodnoj trgovini i Sporazuma o priznavanju kvalifikacija visokog obrazovanja na Zapadnom Balkanu.

Bosna i Hercegovina ne priznaje nezavisnost Kosova, pa državljani te zemlje u BiH mogu ući uz vizu koja se odobrava "samo u izuzetnim slučajevima". Vize se izdaju na posebnom obrascu u ambasadama BiH u Skoplju, Podgorici i Beogradu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.