open-navfaktor-logo
search
Kazniti Srbiju
Kurti o slanju vojske na sjever Kosova: Mora se popuniti vakuum, granica mora biti zaštićena
Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je da jednostrano zalaganje za NATO jednog od njegovih prethodnika ne dozvoljava kosovskim sigurnosnim snagama (KBS) da uđu na sjever, ali i dodao da granica mora biti zaštićena. 
30.09.2023. u 12:49
get url
text

Kurti je to rekao na sastanku Generalnog vijeća Pokreta Samoopredjeljenje.

Bivši premijer Kosova Hašim Tači, koji je sada zatvoren u Hagu kao osumnjičeni za ratne zločine, obećao je 2013. da neće slati KBS na sjever bez koordinacije sa NATO-om. Kurti je ocijenio da je ovo opredjeljenje ostavilo vakuum na sjeveru Kosova, pa, kako kaže, pojačavaju saradnju sa međunarodnim saveznicima.

- Naša budnost i spremnost za sjever dokazana je od prvog dana naše vlade. To je jednostrano zalaganje za NATO jednog od mojih prethodnika koje ne dozvoljava KBS-u da uđe na sjever, ali naša granica mora biti zaštićena. Ovaj vakuum koji postoji mora da se popuni, a za to pojačavamo saradnju sa našim međunarodnim saveznicima i trupama KFOR-a. Srbiju treba međunarodno kazniti jer svaki put kada nije kažnjena ponavljala je zločine - rekao je Kurti, piše Koha.

Naveo je da činjenice već dokazuju da Srbija sponzoriše terorizam na sjeveru.

- Od nedjelje ništa nije isto. Izašle su činjenice na vidjelo i dokazano je da Srbija sponzoriše terorizam na sjeveru. Ispostavilo se da su na čelu ove organizacije ljudi koji su sankcionisani od SAD-a i bliski su Vučiću. Dokumenti i pronađena municija dokazuju pečat srpske države koji je pokazao porijeklo ovog napada - dodao je Kurti.

Pozvao je međunarodne saveznike da organizacije "Civilna odbrana" i "Sjeverna brigada" proglase teroristima, što je odluka koju je Vlada Kosova donijela u junu. On je dodao da oni koji su se tokom napada iskrali na planinu u Srbiji treba što prije da budu izručeni Kosovu.

U nedjelju, 24. septembra u Banjskoj kod Zvečana ubijen je kosovski policajac Afrim Bunjaku od srpske oružane grupe. U naknadnoj akciji, u sukobu policije i naoružane grupe ubijena su tri napadača. Zbog ovog slučaja uhapšeno je osam osoba, od kojih su četiri puštene. Odgovornost za napad u petak je preuzeo Milan Radoičić, bivši potpredsednik Srpske liste, najveće stranke Srba na Kosovu. U akciji je zarobljen arsenal oružja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.