open-navfaktor-logo
search
Zahlađenje odnosa
Kurti neće učestvovati na neformalnom sastanku čelnika Zapadnog Balkana u Tirani
Kosovski premijer Albin Kurti neće u ponedjeljak učestvovati na neformalnom sastanku čelnika Zapadnog Balkana u Tirani, a koji premijer Albanije Edi Rama organizira u sklopu priprema za samit Berlinskog procesa koji će se održati u tom gradu 16. oktobra.
17.07.2023. u 12:07
get url
text

Na sastanku, kojem će prisustvovati i komesar Evropske unije (EU) za susjedstvo i proširenje Oliver Varheyli trebao je učestvovati, kako je saopćio glasnogovornik kosovske Vlade Përparim Kryeziu, zamjenik kosovog premijera Besnik Bislimi.

Kurti će učestvovati danas na konferenciji u Grčkoj gdje se istovremeno održava panel o Zapadnom Balkanu, ali će učestvovati na samitu Berlinskog procesa koji će biti održan u Tirani 16. oktobra, napisao je Kryeziu na Facebooku.

No albanski mediji javljaju da je Besniku Bislimiju odbijeno učešće na neformalnom sastanku čelnika Zapadnog Balkana danas u Tirani zbog protokolarnih razloga.

Berlinski proces inicirala je Njemačka s ciljem povezivanja zemalja zapadnog Balkana i Evropske unije na njihovom putu ka članstvu u EU, a kako bi međusobne veze gradile na temelju evropskih vrijednosti.

Albanski premijer Edi Rama početkom je jula boravio u posjeti zemljama regije gdje se sastao s čelnicima zemlja zapadnog Balkana no ni nakon nekoliko pokušaja nije se susreo s kosovskim primjerom Albinom Kurtijem. Zahlađenje u odnosima Kurtija i Rame uslijedilo je nakon što je albanski premijer proslijedio nacrt statuta za formiranje Zajednice srpskih općina na Kosovu francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu i njemačkom kancelaru Olafu Scholzu.

Albanski mediji javljaju da su učešće na današnjem neformalnom sastanku u Tirani potvrdili predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto, premijerka Srbije Ana Brnabić, crnogorski premijer Dritan Abazović te premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.