open-navfaktor-logo
search
Pripreme za izbore
Kosovske vlasti dale rok za iseljenje od tri dana zaposlenicima u Bošnjačkoj mahali
Srpska lista saopćila je da su predstavnici lokalne vlasti u Sjevernoj Mitrovici na Kosovu u utorak ponovo ušli u zgradu u naselju Bošnjačka mahala u kojoj su prostorije Ureda za Kosovo i drugih tijela Vlade Srbije i obavijestili zaposlene da se u roku od tri dana moraju iseliti iz tih prostorija.
22.08.2023. u 14:52
get url
text

No mediji na albanskom izvještavaju da je danas Sjeverna Mitrovica pristupila Asocijaciji općina Kosova pozivajući se na izjavu gradonačelnika Shtimea Qemajla Aliuja koji je pozdravio ulazak Mitrovice u spomenutu asocijaciju te istaknuo kako je taj događaj važan za kosovske institucije a da je cijeli proces u skladu sa zakonom i Ustavom Kosova.  

Iz Srpske liste međutim tvrde suprotno te dodaju da predstavnici "nelegitimnog Kurtijevog gradonačelnika ne poštuju vlastite zakone i pravila" jer je dokument o iseljavanju tih prostorija dostavljen na albanskom jeziku.

- Pitamo međunarodne predstavnike poštuje li se na ovaj način njihov poziv da nelegitimni gradonačelnici rade samo administrativne poslove i ne donose političke odluke protiv građana naših općina - stoji u saopćenju iz Srpske liste.

Glavni pregovarač Srbije za dijalog s Kosovom Petar Petković rekao je da je "nelegalni gradonačelnik" Erden Atić danas po nalogu Albina Kurtija izravno ugrozio egzistenciju i pravo na rad za oko 40 zaposlenih koji rade toj zgradi i pružaju usluge, kako Srbima, tako i Albancima i Bošnjacima.

Evropska unija i Priština postigli su Bratislavi dogovor prema kojem je Priština već smanjila broj policijskih snaga unutar i oko općinskih zgrada na pedeset posto, a trebala bi organizirati nove izbore u četiri općine na sjeveru Kosova Zvečanu, Leposaviću, Zubinom Potoku i Sjevernoj Mitrovici.

- Institucije koje se nalaze u ovoj zgradi pružaju usluge iz oblasti penzijskog, invalidskog osiguranja za više hiljada korisnika svih nacionalnosti, dok od rada odjela Centra za socijalni rad ovisi čak 120 socijalno ugroženih porodica - rekao je Petković.

No predstavnici vlasti u Prištini smatraju da je današnji ulazak u općinsku zgradu predstavnika lokalne vlasti organiziran u sklopu priprema za nove lokalne izbore koje bi u općinama za srpskom većinom trebali biti održani krajem ljeta.   

Kosovski premijer Albin Kurti kazao je danas da nakon sporazuma postignutog u Bratislavi nije bilo nijednog incidenta ili nasilnog protesta u četiri općine na sjeveru Kosova te dodao se u tom djelu zemlje trenutno provodi deeskalacija situacije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.