open-navfaktor-logo
search
Izaziva šok
Japanom se širi misteriozna streptokokna infekcija koja pogađa mlade
The Guardian
16.03.2024. u 11:46
get url
text
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
FOTO: Shutterstock
U Japanu se rekordnom brzinom širi bakterijska infekcija koja izaziva takozvani streptokokni toksični šok, čija je stopa smrtnosti čak 30 posto. Za sada se bez uspjeha pokušava otkriti uzrok.
The Guardian piše kako će broj potvrđenih slučajeva ove godine sigurno nadmašiti lanjske. Prošle je godine zabilježen 941 slučaj, a samo u prva dva mjeseca 2024. već njih 378. Infekcije su potvrđene u čak 45 od 47 japanskih prefektura.
Infekcija izaziva veliku smrtnost među mlađima od 50 godina. Od 65 osoba mlađih od 50 godina kojima je takozvani STSS dijagnosticiran između jula i decembra prošle godine – umrla je 21.
Većina slučajeva uzrokovana je bakterijom koja se zove streptococcus pyogenes. Izaziva upalu grla, ali u nekim slučajevima može doći do zdravstvenih komplikacija i smrti.
Stručnjaci vjeruju da je nagli porast slučajeva povezan sa ukidanjem ograničenja nametnutih tokom pandemije koronavirusa.
- Imunološki status ljudi nakon oporavka od COVID-19 mogao bi promijeniti njihovu osjetljivost na neke mikroorganizme. Moramo razjasniti infekcijski ciklus teških invazivnih streptokoknih piogenih bolesti i odmah ih staviti pod kontrolu - kaže Ken Kikuchi, imunolog s Tokijskog ženskog medicinskog univerziteta, koji navodi da je zabrinut zbog dramatičnog porasta broja pacijenata s teškim invazivnim streptokoknim infekcijama.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.