open-navfaktor-logo
search
Traže pojašnjenje
Izraelski ministri kritikovali spašavanje desetaka siročadi iz Gaze
Ovako se ne vodi zemlja koja teži apsolutnoj pobjedi. U ratu morate slomiti neprijatelja, a da pritom ne budete sve vrijeme pobožni, rekao je Itaman Ben-Gvir, ministar za nacionalnu sigurnost
Anadolija
12.03.2024. u 18:40
get url
text
Izrael nastavlja napade na Gazu nesmanjenim intenzitetom
Izrael nastavlja napade na Gazu nesmanjenim intenzitetom
FOTO: Anadolija
Izraelski ministri Bezalel Smotrich i Itamar Ben-Gvir osudili su u utorak vojnu operaciju za spašavanje 70 palestinske siročadi iz Pojasa Gaze i olakšavanje njihovog prebacivanja na Zapadnu obalu na zahtjev Njemačke, javlja Anadolija.
Izraelski Kanal 12 objavio je da je njemačka ambasada u Izraelu zatražila od Tel Aviva da olakša transfer djece bez roditelja iz opkoljene enklave na Zapadnu obalu.
Navodno su siročad pratile desetine odraslih članova osoblja iz SOS Dječjeg sela u Rafahu, u južnom Pojasu Gaze.
Objavljeno je da je operaciju odobrilo VIjeće za nacionalnu sigurnost i da je sprovedena u koordinaciji s Civilnom upravom.
- Onaj ko je saosećajan prema okrutnim, na kraju će postati okrutan prema saosećajnim - naveo je ministar finansija Bezalel Smotrich na društvenoj mreži X, citirajući izreku.
On je zatražio pojašnjenje od premijera "ko je izdao ovo nemoralno naređenje i kojim autoritetom, dok neprijatelj drži naše taoce i njihovu djecu zarobljene".
Ministar za nacionalnu sigurnost Itamar Ben-Gvir nazvao je operaciju "lažnom humanitarnom mjerom".
- Ovako se ne vodi zemlja koja teži apsolutnoj pobjedi. U ratu morate slomiti neprijatelja, a da pritom ne budete sve vrijeme pobožni - rekao je Ben-Gvir.
Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.
Napadi se, međutim, nastavljaju nesmanjenim intenzitetom, a isporuka pomoći i dalje je nedovoljna za rješavanje humanitarne katastrofe.
Od 7. oktobra prošle godine broj u izraelskim napadima na Pojas Gaze ubijena su 31.184 Palestinca, dok je broj povrijeđenih 72.889.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.