open-navfaktor-logo
search
Podignuta optužnica
Istraga otkrila da je bebu, koja je umrla prije pola godine u KBC-u Zagreb, pretukao otac
Podignuta je optužnica protiv oca dvomjesečne bebe koja je krajem marta preminula u Kliničkom bolničkom centru Zagreb.
31.10.2022. u 17:33
get url
text

Saopćenje je objavilo Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH).

Naime, 24-godišnji otac je 27. ožujka u stanu u okolici Zagreba grubo fizički postupao prema svome djetetu, pri čemu je ono zadobilo brojne ozljede od kojih je preminulo nakon tri dana na respiratoru unatoč intenzivnoj liječničkoj borbi.

- Županijsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici je 28. oktobra 2022., nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Velikoj Gorici optužnicu protiv državljanina Republike Hrvatske (1998.) zbog počinjenog krivičnog djela povrede djetetovih prava iz člana 177. stav 2. i 4. Krivičnog zakona.

Optužnicom se okrivljenom 24-godišnjaku stavlja na teret da je 27. marta 2022. u svom stanu, grubo fizički postupao prema svom djetetu (2022.) pri čemu je ono zadobilo brojne ozljede od kojih je preminulo 30. marta 2022. godine. Županijski sud u Velikoj Gorici je produžio istražni zatvor protiv okrivljenika zbog opasnosti od ponavljanja djela - naveli su iz DORH-a.

Istraga povodom smrti bebe trajala je šest mjeseci. Tužilaštvo tereti oca za krivično djelo povrede djetetovih prava sa smrtnim ishodom te mu prijeti do 15 godina zatvora, piše Index.

Tog kobnog 27. marta bebini roditelji su dočekali zaposlenike Hitne pomoći. Uslijedila je reanimacija na putu do KBC-a Zagreb, gdje je dijete dovezeno životno ugroženo. Tokom puta su uspjeli uspostaviti funkcije srca, ali ne i disanje, pa je dojenče spojeno na respirator. Iako su uspjeli uspostaviti i funkciju pluća, mozak je očito predugo bio bez kisika.

Policija je po dolasku bebe u bolnicu pokrenula istragu, a prvo su saopćili kako ozljede na bebi nisu posljedica krivičnog djela. No to se nakon višemjesečne istrage promijenilo te će otac krivično odgovarati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.