open-navfaktor-logo
search
Izbori u Hrvatskoj
I The New York Times pobrojao Kolindine gafove, ocijenio da koketira sa esktremnom desnicom
Kako piše AP, koji je prenio članak The New York Timesa,  Hrvatska će ovaj vikend imati vrlo tijesne izbore na koje se gleda kao na test za konzervativnu vladu nekoliko dana prije nego što najnovija članica Evropske unije prvi put preuzme predsjedavanje EU-om
20.12.2019. u 19:05
get url
text

O predsjedničkim izborima u Hrvatskoj, osim Financial Timesa, piše i The New York Times, odnosno agencija Associated Press, čiji su članak ove američke novine objavile.

Kako piše AP, Hrvatska će ovaj vikend imati vrlo tijesne izbore na koje se gleda kao na test za konzervativnu vladu nekoliko dana prije nego što najnovija članica Evropske unije prvi put preuzme predsjedavanje EU-om.

Kolinda Grabar-Kitarović takmiči se za drugi mandat, a suočava se sa ljevičarskim bivšim premijerom Zoranom Milanovićem, desničarskim izazivačem Miroslavom Škorom i još osmero drugih kandidata.

No, troje vodećih kandidata vrlo je blizu, prema anketama, i ne očekuje se da iko pobijedi u prvom krugu.

AP piše kako je vladajućem HDZ-u važno zadržati predsjednika, jer će on ili ona biti uključeni u proces predsjedavanja Evropskom unijom, i to u kritičnom trenutku za Uniju, uoči Brexita i pregovora o trgovinskom sporazumu koji će uslijediti nakon Brexita.

Zanimljivo je i što se u članku navodi o vodećim kandidatima.

Za Grabar-Kitarović, kao i Financial Times, AP primjećuje da ju je potresao niz gafova u kampanji, ali i da je poznata po "koketiranju s ekstremnom desnicom" dok se prikazuje i kao "opuštena narodna predsjednica koja se ne stidi pjevati u javnosti.

Milanovića se opisuje kao političar "otvorenog i populističkog stila". Podupire ga lijevo-liberalna opozicija, a on sam optužuje vladajuće za raširenu korupciju i guranje Hrvatske prema desničarskom nacionalizmu.

Škoru opisuju kao desnog kandidata koji uzima glasove Kolindi, a spominje se i njegova notorna izjava - da bi pomilovao osuđenog ratnog zločinca Tomislava Merčepa ako pobijedi.

AP piše da su Hrvati, inače duboko podijeljeni na ljevicu i desnicu, ujedinjeni u jednoj temi - životnom standardu - jer ova država i dalje zaostaje za drugim članicama EU-a.

To je posebno potaknuto "alarmantnim nivoom" pražnjenja ruralnih područja zemlje, odakle ljudi odlaze za Njemačku i Irsku.

Više od 15 posto Hrvata živi i radi u inostranstvu, navodi se u članku.

I AP nije mogao preći preko Kolindinih gafova, poput poslova s plaćom od 8.000 eura i najave da će nositi kolače zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću ako bude osuđen zbog korupcije.

Milanović, s druge strane obećava "normalnu" i tolerantnu Hrvatsku ako pobijedi, a Škoro najavljuje da će poslati vojsku da zaustavi navalu migranata.

AP u članku upozorava da bi to samo pojačalo kritike prema "navodnom brutalnom tretmanu migranata koji se pokušavaju domoći zapadne Europe".

AP se pita i može li rezultat predsjedničkih izbora utjecati na hrvatsko predsjedavanje Evropskom unijom.

Odgovor je - ne, barem ne direktno, jer predsjednik nema nikakvu izvršnu vlast, već je formalni komandant vojske i predstavlja zemlju u inostranstvu.

Osim predsjedavanja nad Brexitom i trgovinskim pregovorima s Londonom, očekuje se da će Hrvatska pomoći u oživljavanju procesa proširenja Evropske unije na ostale zemlje zapadnog

Balkana, iako je Francuska blokirala pretpristupne pregovore za Sjevernu Makedoniju i Albaniju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.