open-navfaktor-logo
search
Prozivali ga zastupnici
Grlić Radman se u Saboru pravdao zašto je pokušao poljubiti njemačku ministricu: Bio je to...
Ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman ustvrdio je u srijedu navečer u Hrvatskom saboru da predsjednik Hrvatske "sigurno" ima suprotnu politiku od politike Vlade, a objasnio je i kako je njegov poljubac njemačkoj kolegici "bio nespretan pokušaj pozdrava".
09.11.2023. u 08:13
get url
text

Vlada ima proevropsku, prosavezničku, pronatovsku politiku, a predsjednik prorusku, antievropsku politiku i to je bilo vidljivo na Općoj skupštini UN-a u seprembru, rekao je ministar u saborskoj raspravi o sastancima Evropskog vijeća održanim od aprila do oktobra, a o čemu je zastupnike izvijestio premijer Andrej Plenković. 

Naveo je i kako je Zoran Milanović, kad se govorilo o rezoluciji o humanitarnom primirju u Gazi, rekao da je znao da se nešto događa, no da nije reagirao. Zašto, ako mu je taj dokument bio važan, upitao se te ustvrdio da je predsjednik to pratio na način koji bi se mogao nazvati političkim voajerizmom.

VEZANI TEKST - Neprijatno: Grlić Radman ljubio njemačku ministricu Baerbock, ona se izmicala

- Predsjednik je imao u ruci jedan cvijet, kamilicu i onda je kidao latice, vole, me ne vole me, javit će mi se, neće - izjavio je.

Na ministrovo prozivanje predsjednika, Dalija Orešković (Centar) uzvratila je da se na ruskog predsjednika Putina "bacala" bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, a da je on recitirao poeziju sa ruskim šefom diplomatije Lavrovom.

- Vi ste sve neadekvatno kontekstualizirali, govorimo o mirnodopskom vremenu, kada su svi komunicirali - odgovorio joj je ministar.

U raspravi, koja je često izlazila van okvira, pa završila i na uvredama, Anka Mrak Taritaš (Glas) pitala je ministra što je htio postići poljupcem njemačkoj ministrici vanjskih poslova Annaleni Baerbock, zbog čega je, tvrdi, dospio na sve svjetske televizije.

- To je bio nespretan pokušaj pozdrava sa kolegicom sa kojom se znam već dvije godine, uvijek se pozdravimo - objasnio je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.