open-navfaktor-logo
search
U toku istraga
Gorio tržni centar u Albaniji: Više od 40 osoba bilo zarobljeno, akcija spašavanja trajala pet sati
U požaru koji je u ponedjeljak izbio u tržnom centru u gradu Lushnje, na zapadu Albanije, zbog gušenja je hospitalizovano desetine osoba, prenosi Anadolija. 
25.12.2023. u 21:26
get url
text

Požar se proširio na svih 12 spratova, a kako mediji prenose u višespratnici je bilo zarobljeno oko 40 ljudi. Prema navodima nadležnih, 42 osobe doživjele su gušenje dimom, među kojima su vatrogasci i nekoliko djece. 

Na gašenju požara u zgradi u kojoj se nalazio tržni centar i stambeni kompleks, angažovano je više desetina vatrogasnih jedinica i policijskih snaga, a na mjesto događaja stigli su ministri iz Vlade Albanije.

Ministar unutrašnjih poslova Albanije Taulant Bala izjavio je da su državne strukture reagovale na vrijeme kako bi odgovorile na tešku situaciju. Bala je rekao da će biti sprovedena potpuna istraga o uzroku požara.

Ministrica zdravlja i socijalne zaštite Albana Kociu potvrdila je da su hospitalizovani van životne opasnosti.

- Upravo smo obišli sve građane koji su hospitalizovani. Svi su van životne opasnosti, zahvaljujući radu ekipe ljekara. Sve je pod kontrolom i situacija je mirna. Građani su dobili neophodnu terapiju. Prema informacijama koje imam, svi su evakuisani - navodi se u saopćenju ministarstva.

Operacija spašavanja trajala je pet sati, prenose albanski mediji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.