open-navfaktor-logo
search
Treće produženje
Do ljeta kontrole na granici Hrvatske i Slovenije: Svi se slažu, migranata je manje
Mjesec dana otkako je Slovenija uvela kontrole na granici s Hrvatskom, njihovo je ministarstvo unutarnjih poslova objavilo da će kontrole potrajati sve do ljeta.
19.11.2023. u 12:18
get url
text

Stanovnici pograničnih područja uglavnom su zadovoljni. Svi se slažu - migranata je sada manje, mjera je poslužila svrsi, ali razloga za njeno produženje, prema njihovom mišljenju, vjerovatno nije bilo, piše Index.hr.

Slovenija je 21. oktobra uvela granične kontrole na granici s Hrvatskom zbog, kako je tada objasnio njihov ministar unutrašnjih poslova Boštjan Poklukar, straha od terorizma.

Kao razlog za produženje trajanja graničnih kontrola slovenska policija istaknula je uspješnost akcije te su naveli da su od 21. oktobra odvratili veći broj državljana trećih zemalja od prelaska granice i uhapsili nekoliko krijumčara.

Slovenska policija ističe da je od ponovnih uvođenja kontrola utvrđeno 3.709 neovlaštenih prelazaka njihove granice, i to velika većina na granici s Hrvatskom.

Samo na području Policijske uprave Novo Mesto, u koje spadaju prijelazi u okolini Zagreba, uključujući, s hrvatske strane, najprometniju Breganu, policija je "pronašla i uhapsila 3.307 stranaca koji su ilegalno ušli u Sloveniju".

- Od ponovne uspostave graničnog nadzora na području Policijske uprave Novo Mesto pronađeno je i uhapšeno 28 krijumčara koji su prevozili 209 stranaca koji ne ispunjavaju uvjete za ulazak u Sloveniju. Krijumčari su lišeni slobode, a vozila su im oduzeta. Uz kaznene prijave privedeni su istražnom sudiji zbog kaznenog djela zabrane prelaska granice ili teritorija države - poručili su iz Policijske uprave Novo Mesto.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.