open-navfaktor-logo
search
Pljušte prozivke
Diplomatski rat se nastavlja: Da li je hrvatski diplomata iz Srbije protjeran zbog špijunaže?
Ministarstvo vanjskih poslova Srbije ocijenilo je da su netačne tvrdnje hrvatskog šefa diplomatije Gordana Grlića Radmana i Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Hrvatske (MVEP) kako je, u slučaju današnje odluke Zagreba da protjera srbijanskog diplomatu, riječ o recipročnim mjerama.
21.11.2023. u 18:36
get url
text

VEZANI TEKST - Uzvratili udarac Srbiji: Hrvatska protjeruje diplomatu Petra Novakovića

- U vezi sa saopćenjem MVEP Republike Hrvatske od 21. novembra 2023. godine, Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije želi da istakne da su netačne tvrdnje ministra Grlić Radmana i MVEP Republike Hrvatske da se radi o recipročnim mjerama prema srbijanskom konzulu u Ambasadi Republike Srbije u Zagrebu, budući da on svojim djelovanjem u Republici Hrvatskoj ni jednog trenutka nije prekršio odredbe Bečke konvencije, niti je u Zagreb upućen da obavlja političke, već konzularne poslove - navodi se u saopćenju MVP-a Srbije. 

Grlić Radman danas je, poslije jučerašnje odluke MVP-a Srbije o protjerivanju prvog sekretara Ambasade Hrvatske Hrvoja Šnajdera, saopćio da je Hrvatska uzvratila recipročnom mjerom, proglasivši nepoželjnim savjetnika u Ambasadi Srbije u Zagrebu Petra Novakovića.

Reagirajući na izjavu hrvatskog šefa diplomatije MVP Srbije u saopćenju naglašava da je srbijanski konzul na
dužnost stupio polovinom septembra 2023. godine. 

- Zahtjevamo od hrvatske strane da nam dostavi dokaze i upozna javnost na koji način je on mogao u roku od dva mjeseca od stupanja na dužnost da prekrši odredbe Bečke konvencije - navodi MVP Srbije, odbacujući razloge koje je navela hrvatska strana.

- Ovo ne može biti pitanje reciprociteta, već pitanje da li je neko prekršio Bečku konvenciju ili ne - navodi se u saopćenju. 

Ministarstvo dalje ističe kako "u slučaju srbijanskog konzula Petra Novakovića, nema nikakvih dokaza, dok je u slučaju hrvatskog diplomate Hrvoja Šnajdera riječ o dokaznim radnjama koje predstavljaju grubo kršenje Bečke konvencije, o čemu je hrvatska strana obaviještena".

VEZANI TEKST - Srbija protjerala hrvatskog diplomatu, Hrvatska poslala poruku Srbiji

- Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije želi da pozove Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske da uloži dodatne napore u cilju popravljanja narušenih odnosa dvije države, umjesto što svojim potezima dodatno podriva dobrosusjedske odnose i mir i stabilnost u regionu - navodi se u saopćenju MVP Srbije.

Beogradske Novosti tvrde da je, prema neslužbenim informacijama, Šnajder protjeran iz Srbije zbog "dokumentirane špijunaže i vrbovanja za rad za hrvatsku službu". To znači da su prikupljeni dokazi da je Šnajder prekršio Bečku konvenciju koja regulira diplomatsko konzularne odnose i uslijed toga je proglašen personom non grata.

Grlić Radman danas je na pitanje o napisima srbijanskih medija da je hrvatski diplomata protjeran pod optužbama za špijunažu, rekao:

- Nisu ga protjerali mediji, nego ministarstvo vanjskih poslova Srbije. Oni nisu izrazili razloge, oni su naši partneri za komunikaciju, to je za nas relevantno. A ostale špekulacije, kako kome odgovara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.