open-navfaktor-logo
search
Postizborna križaljka
Crna Gora na raskrsnici: Može li se u EU s litijašima, je li bliži Beograd od Brisela?
Tri dana prije parlamentarnih izbora Albanac Dritan Abazović je kazao kako “niko ko se ozbiljno bavi politikom u Crnoj Gori nema dileme da li će buduća vlast Crne Gore zavisiti od liste Crno na bijelo”. Nije to bila ishitrena izjava neiskusnog političara, ispostavilo se da je imao itekako dobru procjenu. 
31.08.2020. u 19:05
get url
text

Lista Crno na bijelo koju čine Građanski pokret Ujedinjena reformska akcija (URA), Savez građana CIVIS, Bokeški forum, Stranka pravde i pomirenja Muamera Zukorlića i nezavisni intelektualci, predvođena Abazovićem bit će jezičak na vagi kada se bude stvarala većina u Parlamentu Crne Gore. Želi ih prosrpski blok predvođen koalicijom Za budućnost Crne Gore i trenutno vladajući DPS vrnogorskog predsjednika Mila Đukanovića.

Tokom kampanje Abazović je tvrdio da treba da postoji Zakon o slobodi vjeroispovijesti, ali i da je nužno da on bude “evropski, moderan i ustavan”. Abazović je ideološki bliži DPS-u Mila Đukanovića, ali je u Crnoj Gori sada pitanje od million dolara kakav će biti njegov odgovor na ponudu prosrpskog bloka. Hoće li naizgled velika mlada politička nada Crne Gore svoju budućnost vidjeti s litijašima, s kojima se, nema nikakve sumnje, ne može očekivati nikakav progres niti poštovanje evropskih standarda.

VEZANI TEKST - Sarajevski student o kojem će ovisiti vlast u Crnoj Gori se oglasio: "Trideset godina smo čekali na ovo"

Prošle godine bio je regionalna politička zvijezda, tada je albanskog junaka Skenderbega nazvao Srbinom. Uslijedile su ogromne kritike njegovih sunarodnjaka, na koje je Abazović odgovorio:

- Nakon što sam preslušao video snimak, mogu da zaključim da je to bio ili moj lapsus ili je ovaj video trebalo da me diskredituje pred Albancima i svima ostalima.Čak i djeca iz vrtića znaju da ne mogu biti Albanci oni čiji su otac i majka Srbi. Dva najveća brenda Crne Gore su škaljarski i kavački klan. Nijemci imaju mercedes, mi imamo škaljarski i kavački klan... Što mi nemamo tužilaštvo, što je ovo privatna država i što nijedna stvar ne može da se procesuira, to je drugi dio priče i protiv toga se borimo.

Hoće li Abazović gledati u Brisel ili Beograd, odgovor ćemo dobiti veoma brzo. Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori očekuje da ova država nastavi put ka punopravnom članstvu. Može li se s litijašima u Evropu pitali smo uglednog regionalnog politologa, zagrebačkog profesora Žarka Puhovskog.

- Ova pobjeda više znači za Srbiju nego za Crnu Goru. No, ova prosrpska koalicija imat će mnogo poteškoća. Njihovi zajednički nazivnici bili su borba protiv Đukanovića i približavanje Srbiji. No, tu se sada otvara mnogo pitanja. U toj trojnoj koaliciji imamo od ljevičara do srpskih tvrdolinijaša, znači bit će problema na ideološkoj ravni. Zatim, ne žele svi na isti način biti vezani za Beograd, pitanje hoće li svi htjeti referendum o ostanku u NATO-u, hoće li se potegnuti pitanje povlačenja priznanja Kosova… - kaže Puhovski za Faktor.

Prema njegovim riječima suštinska promjena na političkoj sceni Crne Gore nije se desila.

VEZANI TEKST - Državna izborna komisija saopćila konačne rezultate izbora u Crnoj Gori

- Kada neko vlada 30 godina kao Đukanović, toliko ne traje ni predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko, dobro je da ide. Nije dobro što dolaze oni koji nisu bolji od njega. Možda su i gori. Mene je šokirala izjava lidera koalicije Za budućnost Crne Gore Zdravka Krivokapića koji je kazao da razlog poraza Đukanovića leži u činjenici da je udario na Boga i Svetog Vasilija Ostroškog. To je na nivou srednjeg vijeka – smatra Puhovski.

Naravno, Đukanović se neće tek tako odreći vlasti.

- Đukanović će rukama i nogama sabotirati protivnika, ubacivati klipove. Bit će to izuzetno tvrda kohabitacija predsjednika države s jedne strane i skupštinske većine, kasnije i nove vlade.Crna Gora ulazi u još jedno teško razdobolje, gdje treba očekivati i političkog revanšizma, incidenata, konflikata… - očekuje Puhovski.

Osvjedočeni srpski ultranacionalista Matija Bećković je kazao nakon izbora da Srbi konačno imaju Albanaca kojeg trebaju objeručke prihvatiti, aludirajući na Abazovića. “Nosila bi ga srpska omladina na rukama po Beogradu", ustvrdio je Bećković. Akcije Abazovića su naglo skočile.

- Da, Srbi već vrše pritisak na njega. No, nemojmo zaboravljati da će to uraditi i Albanci. Sve treba gledati u širem kontekstu, prije svega kada su u pitanju odnosi Srbije i Kosova. Možda će Vučić, nesumnjivo ojačan u Crnoj Gori, biti spreman za određene ustupke albanskoj strani. Samo je pitanje koja je cijena – ističe Puhovski.

Kako će se novonastala situacija u Crnoj Gori reflektovati na Bosnu i Hercegovinu?

- Na BiH se sve loše odrazi, jer ona sam ne vodi dobru politiku. Problem je što BiH sama sebe ne uzima pod kontrolu. Srpska pravoslavna crkva će ojačati u Crnoj Gori, samim tim i u BiH. Očekujem da Bošnjaci u Parlamentu Crne Gore vode pametnu politiku, a ne kao Hrvati koji su nakon sukoba i podjele na dvije frakcije ostali bez predstavnika u skupštini – naglašava naš sagovornik.     

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.