open-navfaktor-logo
search
Evropska komisija
Brisel o slučaju Ćorović: Osigurati odgovornost za ratne zločince, a ne one koji im se protive
Autor: RSE/Faktor
15.03.2024. u 19:50
get url
text
Pravda treba da osigura odgovornost za ratne zločine, a ne za proteste protiv veličanja ratnih zločinaca, poručila je Ana Pisonero, portarolka Evropske komisije (EK), povodom poziva za izdržavanje zatvorske kazne koji je dobila mirovna aktivistkinja Aida Ćorović.
Ćorović je poziv za odsluženje kazne zatvora dobila nakon što je odbila platiti novčanu kaznu od oko 850 eura koja joj je izrečena jer je jajima gađala mural ratnog zločinca Ratka Mladića.
U odgovoru za RSE, portaprolka Evropske komisije je podvukla da je sloboda izražavanja osnovno pravo Evropske unije koje treba zaštititi. Ona je navela da svaka mjera lišenja slobode ili krivične sankcije mora biti opravdana i srazmjerna.
- Svaka takva mjera nametnuta na osnovu izražavanja političkih stavova je problematična i podliježe strogim ograničenjima kako je to predviđeno članom 10. Evropske konvencije o ljudskim pravima - istakla je Pisonero.
Ćorović je u jučer kazala da je dobila rok od osam dana da se javi u zatvor "Padinska skela" na izdržavanje zatvorske kazne od tri mjeseca.
Prema nalazima evropske komisije u godišnjem izvještaju za Srbiju, osuđeni ratni zločinci nastavljaju širiti govor mržnje u javnom prostoru, a određeni političari i dalje, bez posljedica, negiraju genocid u Srebrenici.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.